Kanaatimce...

Anasayfa Fıkralar Öyküler Güzel Sözler
İbrahim Küreli

Gereviz

Kürelioğlu İbram Efendi

20.02.2021 - İSTAMBOL

Bu ne mi?

Anlatacağum oni şimdi..

Ben çocukken sevmediğim, yemek istemediğim, ninemlerin zoruyla kaşığın boş olarak gelip gittiği bir sebze idi kereviz (bizim Gökçen ağzıyla gereviz). Yıllar yılı devam etti benim gerevize olan allerjim. Yüzünün kırışık ve engebeli oluşunu da bizim mahalleden rahmetli firdeviz (Firdevs) hanım teyze ile ilişkilendirir; suçu iki kelimenin de sonundaki "viz" ekine bağlardım. Neyse ki, televizyon denilen icad mahalleye gelince "viz" ekinin bir suçu olmadığı sübut etti.

Bu kadar muhabbetten sonra kahramanımız gerevize dönmem gerekirse:

Bizim hanım efendi Sultan Süleyman Hastanesi'nde bir arkadaşından almış olduğu tarif üzerine bir gün bize yukarıda gördüğünüz kıvamda gereviz-yoğurt kokteyli bir meze hazırladı. Görüntüsünü pek beğenmemekle birlikte bir tadına bakalım dedim. Deyiş o deyiş "patladı gitti" abi...

Anneyacağinuz, o gün bugündür gereviz efendi hazretleri ile barışığız artık...

Hazırlanışı çok kolay. Bir iri baş gerevizin kabuğunu soyup rendeleyerek salata tabağına alın. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve dilediğiniz baharatlar ilavesiyle üzerine dökün. İyice karıştırdıktan sonra üzerine çiğ ve mümkünse taze zeytinyağını bolca gezdirin. Etli ya da kavurma türü yemeklerin yanında iyi bir garnitür olacaktır. Ben içecek olarak yanında pancar turşusu suyunu tercih ettim. Siz ne dilerseniz onu için.

Beleşten tarifler veriyorum sizlere, bu kıyağımı da unutmayın...!


İbrahim Küreli