Kanaatimce...

Anasayfa Fıkralar Öyküler Güzel Sözler
Murat Çiftkaya

Bayrak

Murat Çiftkaya

 

Yeni Asya Gazetesi

Bir ilândır bayrak. Saltanatın, hâkimiyetin ve mâlikiyetin ilânıdır. Bir yere bayrak dikmek, o yerin o saltanatın hâkimiyeti altında olduğunu ilân etmektir. Yâni, dikilmiş her bayrak bir zikirdir, temsil ettiği saltanatı zikreder, onu anar, onu anlatır, onu hatırlatır.

Bayrak, aynı zamanda, o mülk için başka saltanatların ve hâkimiyetlerin toptan reddidir. Bir anlamda tevhid nişânesidir. Çünkü gerçek olan bu saltanattır, diğerleri ise sahtedir. Saltanat, ortak ve şerik kabul etmez. Ve bayrak da başka hiçbir saltanat ve hâkimiyetin orada küçücük de olsa pay sahibi olamayacağının simgesidir.Kim düşman görülüyorsa, ona karşı dikilir bayrak.

Bir fetihtir bayrak dikmek. Bayraktar da fatihtir; o bayrakla o yeri, o saltanat adına zapteder, fetheder. Herkesin ve her yerin, kendi sultanının mülküne dahil olmasına çalışır. Elinden gelse dünyanın her tepesine, aya, yıldızlara dikmeye çalışır bayrağını.

İnsan, kendi başına âciz, zayıf bir varlık iken, elinde tuttuğu bayrakla sultanının kuvvetini arkasında hisseder. Tek bir kişiyken ordu hükmüne geçer. Hiçlikten, yalnızlıktan, sayısız düşman karşısında zillet ve esaretten kurtulur. O bayrak sayesinde her daim sultanını hatırlar, ona olan bağlılığını tazeler; ona dayanır, onun adına hareket eder, ona sığınır, ondan medet umar. Varlığını onun varlığına armağan eder. Çünkü varlığı onun varlığına bağlıdır. Kısacası, insanla sultanı arasında bir bağ olur bayrak. O bağ sayesinde insan önce kendi kendisine, sonra başkalarına teslimiyetinin, sığınışının, dayanak ve medet noktasının adresini duyurur.

Saltanat biriciklik ve istiklâliyet ister. Tâbilerinin bölünmemiş sadâkatini talep eder. Başka türlüsü, yani bölünmüş bir sadakat, ihanet demektir. Ki zaten, bayrak saltanatın tekliğini, ve o ülkenin ‘bölünmez bütünlüğü’nü ilân eder. Küçücük de olsa başka bir bayrağın asılması, bu bütünlüğün bozulması, bir bütün olarak saltanatın reddi anlamına gelebilir. Buna karşı gerekirse bütün bir ordu harekete geçirilir. Bayrağın bütün mensupları ayağa kalkarlar ve bayraklarına olan sadâkatlerini bir kez daha yenilerler.

Bayrağın değeri bizzat kendisinden değil, temsil ettiği mukaddes saltanattan gelir. Bayrağa uzanan kırılası el aslında o saltanata isyanla kalkmıştır. Bayrağa uzanan lâl olası dil o saltanatı tanımıyor demektir. Bir saltanatı görüp tanıyan göz, başka saltanatları görmeyecektir. O yüzden, bayrağa dikilen körolası kem göz, başka bir saltanat adına bakıyor demektir.

Nihayet, bayrağın inmesi, başka bir bayrağın dikilmesi zillettir, esarettir, şerefsizliktir. Can verilir, baş verilir; ama bayrak dik tutulmaya çalışılır. Çünkü bayrak kurtuluş simgesidir. Düşman saltanatının esaretinden kurtulup gerçek saltanatın şefkatli sinesinde cennete mahsus bir hürriyet duygusunu yaşamayı simgeler.

Her bahar, dünyamız çeşit çeşit yüzbinlerce bayrağın resmigeçitine sahne olur. Yeryüzü tarlasındaki bitkilerin her bir türü, kendilerini sanatla yaratan Sultanlarına hal ve istidat diliyle şöyle seslenir: “Rabbimiz bize kuvvet ver ki, yeryüzünün her bir tarafında türümüzün bayrağını dikmekle Senin rububiyet saltanatını kendi dilimizle ilân edelim. Ve bizi başarılı kıl ki, yeryüzü mescidinin her bir köşesinde Sana ibadet edelim. Seni zikredelim. Ve yeryüzü sergi sarayının her bir tarafında Senin güzel isimlerinin nakışlarını, Senin eşsiz ve antika sanatlarını kendi dilimizle sergilemek için bize yardım et ve yolculuk için güç ver.”

Onların hikmetli Yaratıcıları da onların mânevî seslenişlerini kabul eder. Kiminin tohumlarına kıldan kanatçıklar takar ve onlar da her tarafa uçup giderek Sultanlarının güzel isimlerini gören gözlere okuturlar, O Sultan bazılarının tohumlarını sindirilemeyecek kadar sert bir kemik gibi yapar ve bu kemiğin üzerine hayvanlara besin olacak bir tabaka sarar. O bitki türü de böylece dört bir tarafa dağılır ve Sanatkârının haşmetli saltanatını ilân eder.

Dağ başında olsun, yol kenarında olsun, her sarı çiçek öbeği bir bayrak gibi ilâhî saltanatı hatırlatır. Tek tek nazik, nazenin bir güzelliği sergileyen sarı çiçeklerin düzlük ve ovalardaki birliktelikleri ise haşmetli bir celâli dile getirir. Onlara bakan bozulmamış nazarlar, önce sarıçiçek türünün, sonra bir bütün olarak çiçek türünün, sonra bütün bitkilerin... Sanatkârının celâlli saltanatını görür. O sarı çiçeğin o Sanatkârın binbir ismini zikreden bir kul olduğunu farkeder.

Her renk çiçek, her bitki, her hayvan aynı saltanatı ilân eder, aynı Sultan’ın sanatlı yaratışını sergiler. O Sultan’dan başka hiçbir sahte sultanın kendisinin yaratılışına müdahale edemeyeceğini bildirir ve diğer bütün saltanatları âcizliğe mahkûm eder. Her bir çiçek türü, ilâhî saltanatın birliğini kendi diliyle haykıran bir tevhîd bayrağıdır. Bitki olsun hayvan olsun, bütün türlerin zikirleri, ilânları ve ibadetleri birleşince, bu defa yeryüzünün kendisi kâinat kalesine kondurulmuş bir tevhîd bayrağına dönüşür. Sağır kulaklardan başka herkesin duyabileceği gür bir dille o Sultan’ı zikreder, kör gözlerden başka herkesin görebileceği eşsiz haşmetle o Sanatkâr’ın eşsiz sanatını sergiler.

Bitki ve hayvanların türler halinde yaptığı bayrak(tar)lığı, sınır konmamış duyguları ve binbir yetenekle donatılmış ruhuyla, insan tek başına yapar. Ve insanların içinde de en mükemmel tevhîd bayraktarı Hz. Muhammed’dir(sav). İlâhî saltanatın rakipsizliğini, kâinat ülkesinin bölünmez bütünlüğünü, hiçbir bâtıl saltanatın o ülkenin bir karış toprağında bile hak iddia edemeyeceğini ispat etmiş, getirdiği Kur’ân’la o bâtıl saltanatları mânen ve maddeten yerle bir etmiştir.Her sözünde, her hareketinde, her halinde, hatta susmasıyla dahi tevhidi dile getirmiş, hayatıyla o saltanata delil ve dellâl olmuştur. Gurur yerine hamd ve şükrü, düşmanlık yerine kardeşliği, istibdat yerine gerçek eşitlik ve adaleti tesis etmiştir.

Peygamberliğinin ilk günlerinde, tevhîd ve hamd bayrağını elinden bırakması için kendisine dünyevî iktidarlar ve saltanatlar teklif edilince, “Bir elime güneşi, bir elime ayı verseler, yine de davamdan vazgeçmem” demiştir. Ömrünün son günlerinde, peygamberlik iddiasıyla ortaya çıkan ve aslında dünya mülkü ve iktidarını isteyen Müseylime-i Kezzab’ın yeryüzünü paylaşma teklifine ise, “Sizin için bu dünyadan korkuyorum, ola ki dünyevî şeyler için birbirinizle rekabet edersiniz” diyerek, hikmet ve şefkat yüklü bir uyarıyı dile getirmiştir.

Ve onun sahabesini, İncil ve Tevrat “Kudsîlerin bayrakları yanlarındadır” diye haber vermiştir. Gerçekten de, onlar da her hallerinde Sultan-ı Mutlak olan Rablerinin dilediği gibi yaşamaya çalışmış, her fırsatta birbirlerine Sanatkârlarını tanıttırmış ve sevdirmiş; sözlerini ve hallerini kudsî İslâm milliyetine bayrak yapmış insanlardır. Aynı zamanda, onlar tevhid bayrağını bir tarafta Atlas Okyanusuna, diğer tarafta Asya’nın içlerine dek hem kalelere ve hem de kalplere dikmiş fatihlerdir. Onlar, “gökyüzündeki yıldızlar” gibidir. İnsanlık semasında dalgalanan tevhid bayrakları gibidir.

Ve her devirde yaşayan hakiki mü’minler ellerinden, hallerinden ve kalplerinden o ümmî Nebî’nin ‘livâü’l-hamd’ini, yani Hamd Bayrağını düşürmeyen bayraktarlardır. Bütün mülkü ve bütün hamdi Rablerine hasretmeleriyle de, İlâhi saltanatın insan şeklindeki bayraklarıdır. Ki, kâinat ülkesi bu bayraklarla, bu bayraktarlarla anlamını kazanır ve korur. Onların bitmesi, kâinat ülkesinin de ömrünün bitmesi ve onun yerine âhiret ülkesinin, Cennet ve Cehennem’in açılması anlamına gelir.

Bütün saltanatlar kendilerine tâbi olanlara cennet vaad eder. Ama, insana hem dünyada, hem de âhirette gerçekten cennet saadetini verebilecek tek saltanat vardır. Diğerleri ise, olsa olsa bu dünyadaki yalancı cennetleriyle göz boyarlar.

İşte, Hz. Muhammed’in(sav) Hamd Bayrağı diğer dünyevî ve şirke bulaşmamış saltanatların bayraklarının aksine, hem dünyada, hem âhirette kurtuluşun simgesidir. Hadis-i şeriflerde, Haşir Gününde Hamd Bayrağını tanıyabilenlerin onun altında toplanacağı ve salihler zümresi içinde haşrolunacakları bildirilmektedir.

Âhirette Hamd Bayrağını tanıyabilmek ise, bu dünyada ilâhî saltanatı Hz.Muhammed’in ders verdiği gibi tanıyabilmek, onun bayraklarını görebilmek, onun bayrağı ve bayraktarı olabilmekle mümkündür.Mülkü, irili ufaklı hayalî, arzî saltanatlara değil, tamamen Sultanlar Sultanı’na mahsus görmekle mümkündür. Ki, mülkü tamamen Allah’a verebildikten sonradır ki, hamdimizi de O’na has kılabilir ve böylece Hz. Muhammed’in(sav) Hamd Bayrağını hem bu dünyada hem de âhirette tanıyabilir ve Cennet’e lâyık olabiliriz.

O halde dönüp kendi kendimize bakmalı değil miyiz? Elimizde, dilimizde, kalbimizde hangi saltanatın bayrağı var? Hayatımızı, mülkü bölünmeden Allah’a teslim etmeye adayabiliyor muyuz? Yoksa, İlâhî mülkü elimizle, dilimizle veya kalbimizle hayalî ve sahte saltanatlara mı bölüyoruz?

Zerreden yıldızlara kâinatın ‘bölünmez bütünlüğü’nün mü, yoksa hayalî sınırlarla bölünmüş toprak parçalarının mı üstüne titriyoruz? Kâinatı Allah’tan gayri herşeyle -kör tesadüfle, cahil sebeplerle, âciz tabiatla, kendi kendinelikle- izah edenler karşısında aynı hassasiyeti ve tepkiyi gösterebiliyor muyuz? Yeryüzünü sahipsiz bir yağma malı gibi aralarında bölüşen sahte saltanatların hepsine birden en azından kalben tavır alabiliyor muyuz? Onlara karşı “Mülk Allah’ındır” sözünü bayrak ve zikir edinebiliyor muyuz? Yoksa, kâğıtlarda çizilmiş sınırlar kalbimize ve zihnimize de mi kazınmış? Zihinlerimiz ve kalplerimiz, ulusal sınır tanımayan kuşlar kadar da mı hür değil?

Mülkümüzü ve hamdimizi doğrudan doğruya Âlemlerin Rabbi olan sultanımıza arzedebiliyor muyuz? Yoksa, nimetlerin sadece birer vesilesi olan beşerî saltanat perdelerinde mi takılıp kalıyoruz? Duygularımız zevalsiz, beka sahibi bir saltanat ararken, adresini şaşırıp fani saltanatların eteklerine mi yapışıyor?

Sarı çiçekler her bahar bütün tepelere âlemlerin Rabbinin saltanat bayrağını dikiyorlar. Hz. Muhammed(sav) kâinat tepelerinde tevhîd ve hamd bayrağını mânen hâlâ dalgalandırıyor.

Peki ya biz? Biz kimin bayraktarıyız? Dünyada da, âhirette de ebedî saadeti vaad eden saltanat-ı ilâhiyenin mi kuluyuz? Yoksa, şu fânî dünyanın fânî, geçici, beşerî saltanatlarının gönüllü esiri miyiz?

 

Murat Çiftkaya
Murat Çiftkaya

Murat Çiftkaya

Röportaj

Murat Çiftkaya İle Röportaj

 

Sitemizdeki Yazıları

Affetmemenin dayanılmaz ağırlığı

Ağaç Gölgesindeki Yolcular

Âhiret Nerede?

Ahlâk-ı Mahza

Akıllı Tasarım

Altıncı His Mi? Dördüncü Göz Mü ?

Amelikalılar, Calud, Davud ve beş çakıl taşı (1)

Anarşi, Kulluğun Bittiği Yerde Başlar

Anlatılan Bizim Hikayemiz

Anneler Ve Melekler

Aşk Rahmettendir

Asra Sığan İkindiler

Asra Sığan İkindiler

Avrupa İslâmı Hazmedebilir Mi?

Avrupa’nın Varoluşsal Sıkıntıları

Avrupa'yı Yeniden Düşünmek

Ayakkabı Teki

Ayırmayan Ölümler Yaşayabilmek

Babalar Ve Oğullar

Başarıyı Yeniden Tanımlamak

Başı Dik Duruş

Batıyı Hangi Ucundan Tutmalı

Bayrak

Ben Okuyamam ki!

Ben Onu Çok Sevmiştim

Bıçak İsmail’i Neden Kesmedi?

Bilgi Taşı

Bir Aşk Hikayesi

Bir Ateistin Oluşumu Ve Parçalanışı

Bir Başka Açıdan Ekonomi(miz)

Bir Dolunay Hikayesi

Bir Güneydoğu Gezisinden - 1

Bir İdam Mahkumunun Son Günü

Bir inek hikayesi

Bir Röntgencilik Ve Teşhircilik Aracı Olarak Televizyon

Bir Ömür, Üç Saate Sığar mı Arkadaş?

Biz Bize Benzeriz

"Bizim" despotizmimiz daha mı iyidir?

Bu da Benim Tasarlanmış Rüyam

Bu Yarış Başka Yarış

Çöl Ve İsim

Delik Kova

Devletler de Ölür

Dillerin Dili

Dine Karşı Üç Tarz-ı Siyaset

Din, Hayatın Hayatıdır

Din, Modernlik, İmaj Ve Kadın

"Doğru Sadece Benim Bildiğimdir"

Dün dündür, bugün bugündür

Düştüğü Yerden Kalkmak

Ekolojik Kriz mi, Manevî Kriz mi ?

Ekonomik Kriz" ya da Yasak Meyveyi Yemek

Elbette Gelişmeli, Ama Nasıl?

Emanetçilik mi, Saltanat mı ?

En Büyük Sahtekârlık

En Güzel Gül Ya da Aşka Aşık Olmak

Erkek Erkektir, Kadın da Kadın

Erkekler de Yuvalarına Dönmeli

Eski Said'in İlerlemeye Bakışı

Evlilik Ağacı

"Futbol, Sadece Futbol Değildir"

Gençlere Neler Oluyor ?

Gençlik Hastalığı

Gerçekten "1111" Olabilmek

Gizli Sofistlik

Göz Nasıl Görür ?

Güleriz Ağlanacak Halimize

Hacılar, Turistler Ve Aylaklar

Hangi Kılıç: Rişarların mı? Eyyübîlerin mi?

Havuza Taş Atmak Yasaktır

Hayat Bir Muamma mı?

Hayat Tarzı Savaşları

İffeti Yeniden Hatırlamak

İktidar Mücadelesi

İlâhî Katrina, İlâhî Rita!

İlerleme Fikrine Farklı Bir Bakış

İmandaki Lezzet

Irak Vadisinde Türkler, Kürtler ve Araplar

İslamcı Aklın Hazin Göçü

"İşte şimdi evlenebilirsin?"

"John Malkovich Olmak" Ya da Fatma Teyze Gibi Olmak

Kadın Ve Eğe Kemiği

Kalbimden Vuracaklar Beni

Kalorifer

Kalpsiz Akıl Olur mu ?

Kayayı İtmek

Kedi Mektupları Yazarına Mektubumdur

Kılıbıklar, Kalbi Ilıklar

Kırk Yıl Köleliğe Değen Harf - 1

Kırk Yıl Köleliğe Değen Harf - 2

Kişisel gelişim neyi geliştirir? - 1

Kişisel gelişim neyi geliştirir? - 2

Kişisel gelişim neyi geliştirir? - 3

Kredi Kartına 8 Taksit" Satılık Akıllar

Küçük Ev

Kum Tanesinden İnci Tanesine

"Kürt Sorunu"nu Yeniden Düşünmek - 1

"Kürt Sorunu"nu Yeniden Düşünmek - 2

Kürt Sorunu, Türk Sorunu

Laik, Ama Kutsal

Mafya, İçimizdeki Anarşi

Mardin'de Hüzün Ve Kilit Taşı

Materyalist İktisat Neyi Öğretir?

Modern İdeolojik Bir Proje Olarak İslâmcılık

Modern İnsan: Zoraki Turist

Müslüman Ve Para

Namuslu Bir Sol Hayal mi?

Neden Yoksulluk Var?

Nisa Suresinin Işığında Kadın Ve Erkek Arasında Adalet Ve Eşitlik

Normalliğin Deliliği

ÖSS Ya da Kayayı İtmek

'Bayan! Peçenizle beni çok korkutuyorsunuz!'

Plajların Efendisi Veya Sınırları Kim Çözecek ?

Projenin İflâsı

Protestanlaştırma, İslâm Ve Said Nursi

Ramazan'ı İsraf Etmemek

Renkler Ve Cehaletler

Rızk Risktedir

Sâd Sûresinin Işığında Din, Bilim Ve Dogmalar

Said Nursî Nerede Yatıyor?

Savulun! Recep İvedik Nesli Geliyor!

Seküler Ahlâk Mümkün mü?

Seküler Riyazet : Diyet

Sepetteki Sır

Sevmek Ve Kıskanmak

Sıkıntı Çağına Bir Derkenar

Sınavdan Önce Hayat Var mı?

Sorular Ve Cevaplar

Sözün Özü

Suya Kanmak

Şu Dağlarda Çoban Olsaydım

Tarafsız Bölgenin Sakinleri

Tatili Tatil Etmek

Teselli Bulmak İçin mi İnanırız?

Tillo'nun Yüksek Ruhları

Tuğçe Hristiyan Olmuş

"Türk Modernleşmesi"nin Sembolü Kadın

Üfleyenler, Oynayanlar Ve Seyredenler

Ulusal Tiyatro

Ulus-Devlet, Bizim Neyimiz Olur?

Üniversite Sınavı Koca Bir Kaya...

Varlığımız Kime Emanet?

Var Olmak, Görünmektir

Ve Âdemoğluna Bütün İsimleri Öğretti

Vermek Çoğalmaktır.

Yakınmak Veya Sığınmak.

Yalan Yok, Kor-ku-yo-rum!

Yazmak Ve Yaşamak

Yetim Gözler

Yoksa Modern Bilim Bir Hurafe mi?

Yoksulluk İçimizde

 

Sitemizdeki Öyküleri

Arkadaşım

Dalı Bırakabilmek

Değerli Taş

Delik Kova

Dilenci Kim ?

Doğumdan Sonra Hayat Var mı?

Gökten Para Yağarsa

Hayır

Huzur

Kardeşim

Kayayı İtmek

Kral

Ne Kadar Fakir ?

Sandığımızda, Sandığımızdan Çok Şey Var

Sevinç

Sevinç

Sihirli Keman

Sultan Kim?

Tüccar

Yeter ki Sen İste!

Murat Çiftkaya

Röportaj

Murat Çiftkaya İle Röportaj

 

Sitemizdeki Yazıları

Affetmemenin dayanılmaz ağırlığı

Ağaç Gölgesindeki Yolcular

Âhiret Nerede?

Ahlâk-ı Mahza

Akıllı Tasarım

Altıncı His Mi? Dördüncü Göz Mü ?

Amelikalılar, Calud, Davud ve beş çakıl taşı (1)

Anarşi, Kulluğun Bittiği Yerde Başlar

Anlatılan Bizim Hikayemiz

Anneler Ve Melekler

Aşk Rahmettendir

Asra Sığan İkindiler

Asra Sığan İkindiler

Avrupa İslâmı Hazmedebilir Mi?

Avrupa’nın Varoluşsal Sıkıntıları

Avrupa'yı Yeniden Düşünmek

Ayakkabı Teki

Ayırmayan Ölümler Yaşayabilmek

Babalar Ve Oğullar

Başarıyı Yeniden Tanımlamak

Başı Dik Duruş

Batıyı Hangi Ucundan Tutmalı

Bayrak

Ben Okuyamam ki!

Ben Onu Çok Sevmiştim

Bıçak İsmail’i Neden Kesmedi?

Bilgi Taşı

Bir Aşk Hikayesi

Bir Ateistin Oluşumu Ve Parçalanışı

Bir Başka Açıdan Ekonomi(miz)

Bir Dolunay Hikayesi

Bir Güneydoğu Gezisinden - 1

Bir İdam Mahkumunun Son Günü

Bir inek hikayesi

Bir Röntgencilik Ve Teşhircilik Aracı Olarak Televizyon

Bir Ömür, Üç Saate Sığar mı Arkadaş?

Biz Bize Benzeriz

"Bizim" despotizmimiz daha mı iyidir?

Bu da Benim Tasarlanmış Rüyam

Bu Yarış Başka Yarış

Çöl Ve İsim

Delik Kova

Devletler de Ölür

Dillerin Dili

Dine Karşı Üç Tarz-ı Siyaset

Din, Hayatın Hayatıdır

Din, Modernlik, İmaj Ve Kadın

"Doğru Sadece Benim Bildiğimdir"

Dün dündür, bugün bugündür

Düştüğü Yerden Kalkmak

Ekolojik Kriz mi, Manevî Kriz mi ?

Ekonomik Kriz" ya da Yasak Meyveyi Yemek

Elbette Gelişmeli, Ama Nasıl?

Emanetçilik mi, Saltanat mı ?

En Büyük Sahtekârlık

En Güzel Gül Ya da Aşka Aşık Olmak

Erkek Erkektir, Kadın da Kadın

Erkekler de Yuvalarına Dönmeli

Eski Said'in İlerlemeye Bakışı

Evlilik Ağacı

"Futbol, Sadece Futbol Değildir"

Gençlere Neler Oluyor ?

Gençlik Hastalığı

Gerçekten "1111" Olabilmek

Gizli Sofistlik

Göz Nasıl Görür ?

Güleriz Ağlanacak Halimize

Hacılar, Turistler Ve Aylaklar

Hangi Kılıç: Rişarların mı? Eyyübîlerin mi?

Havuza Taş Atmak Yasaktır

Hayat Bir Muamma mı?

Hayat Tarzı Savaşları

İffeti Yeniden Hatırlamak

İktidar Mücadelesi

İlâhî Katrina, İlâhî Rita!

İlerleme Fikrine Farklı Bir Bakış

İmandaki Lezzet

Irak Vadisinde Türkler, Kürtler ve Araplar

İslamcı Aklın Hazin Göçü

"İşte şimdi evlenebilirsin?"

"John Malkovich Olmak" Ya da Fatma Teyze Gibi Olmak

Kadın Ve Eğe Kemiği

Kalbimden Vuracaklar Beni

Kalorifer

Kalpsiz Akıl Olur mu ?

Kayayı İtmek

Kedi Mektupları Yazarına Mektubumdur

Kılıbıklar, Kalbi Ilıklar

Kırk Yıl Köleliğe Değen Harf - 1

Kırk Yıl Köleliğe Değen Harf - 2

Kişisel gelişim neyi geliştirir? - 1

Kişisel gelişim neyi geliştirir? - 2

Kişisel gelişim neyi geliştirir? - 3

Kredi Kartına 8 Taksit" Satılık Akıllar

Küçük Ev

Kum Tanesinden İnci Tanesine

"Kürt Sorunu"nu Yeniden Düşünmek - 1

"Kürt Sorunu"nu Yeniden Düşünmek - 2

Kürt Sorunu, Türk Sorunu

Laik, Ama Kutsal

Mafya, İçimizdeki Anarşi

Mardin'de Hüzün Ve Kilit Taşı

Materyalist İktisat Neyi Öğretir?

Modern İdeolojik Bir Proje Olarak İslâmcılık

Modern İnsan: Zoraki Turist

Müslüman Ve Para

Namuslu Bir Sol Hayal mi?

Neden Yoksulluk Var?

Nisa Suresinin Işığında Kadın Ve Erkek Arasında Adalet Ve Eşitlik

Normalliğin Deliliği

ÖSS Ya da Kayayı İtmek

'Bayan! Peçenizle beni çok korkutuyorsunuz!'

Plajların Efendisi Veya Sınırları Kim Çözecek ?

Projenin İflâsı

Protestanlaştırma, İslâm Ve Said Nursi

Ramazan'ı İsraf Etmemek

Renkler Ve Cehaletler

Rızk Risktedir

Sâd Sûresinin Işığında Din, Bilim Ve Dogmalar

Said Nursî Nerede Yatıyor?

Savulun! Recep İvedik Nesli Geliyor!

Seküler Ahlâk Mümkün mü?

Seküler Riyazet : Diyet

Sepetteki Sır

Sevmek Ve Kıskanmak

Sıkıntı Çağına Bir Derkenar

Sınavdan Önce Hayat Var mı?

Sorular Ve Cevaplar

Sözün Özü

Suya Kanmak

Şu Dağlarda Çoban Olsaydım

Tarafsız Bölgenin Sakinleri

Tatili Tatil Etmek

Teselli Bulmak İçin mi İnanırız?

Tillo'nun Yüksek Ruhları

Tuğçe Hristiyan Olmuş

"Türk Modernleşmesi"nin Sembolü Kadın

Üfleyenler, Oynayanlar Ve Seyredenler

Ulusal Tiyatro

Ulus-Devlet, Bizim Neyimiz Olur?

Üniversite Sınavı Koca Bir Kaya...

Varlığımız Kime Emanet?

Var Olmak, Görünmektir

Ve Âdemoğluna Bütün İsimleri Öğretti

Vermek Çoğalmaktır.

Yakınmak Veya Sığınmak.

Yalan Yok, Kor-ku-yo-rum!

Yazmak Ve Yaşamak

Yetim Gözler

Yoksa Modern Bilim Bir Hurafe mi?

Yoksulluk İçimizde

 

Sitemizdeki Öyküleri

Arkadaşım

Dalı Bırakabilmek

Değerli Taş

Delik Kova

Dilenci Kim ?

Doğumdan Sonra Hayat Var mı?

Gökten Para Yağarsa

Hayır

Huzur

Kardeşim

Kayayı İtmek

Kral

Ne Kadar Fakir ?

Sandığımızda, Sandığımızdan Çok Şey Var

Sevinç

Sevinç

Sihirli Keman

Sultan Kim?

Tüccar

Yeter ki Sen İste!

Murat Çiftkaya

Röportaj

Murat Çiftkaya İle Röportaj

 

Sitemizdeki Yazıları

Affetmemenin dayanılmaz ağırlığı

Ağaç Gölgesindeki Yolcular

Âhiret Nerede?

Ahlâk-ı Mahza

Akıllı Tasarım

Altıncı His Mi? Dördüncü Göz Mü ?

Amelikalılar, Calud, Davud ve beş çakıl taşı (1)

Anarşi, Kulluğun Bittiği Yerde Başlar

Anlatılan Bizim Hikayemiz

Anneler Ve Melekler

Aşk Rahmettendir

Asra Sığan İkindiler

Asra Sığan İkindiler

Avrupa İslâmı Hazmedebilir Mi?

Avrupa’nın Varoluşsal Sıkıntıları

Avrupa'yı Yeniden Düşünmek

Ayakkabı Teki

Ayırmayan Ölümler Yaşayabilmek

Babalar Ve Oğullar

Başarıyı Yeniden Tanımlamak

Başı Dik Duruş

Batıyı Hangi Ucundan Tutmalı

Bayrak

Ben Okuyamam ki!

Ben Onu Çok Sevmiştim

Bıçak İsmail’i Neden Kesmedi?

Bilgi Taşı

Bir Aşk Hikayesi

Bir Ateistin Oluşumu Ve Parçalanışı

Bir Başka Açıdan Ekonomi(miz)

Bir Dolunay Hikayesi

Bir Güneydoğu Gezisinden - 1

Bir İdam Mahkumunun Son Günü

Bir inek hikayesi

Bir Röntgencilik Ve Teşhircilik Aracı Olarak Televizyon

Bir Ömür, Üç Saate Sığar mı Arkadaş?

Biz Bize Benzeriz

"Bizim" despotizmimiz daha mı iyidir?

Bu da Benim Tasarlanmış Rüyam

Bu Yarış Başka Yarış

Çöl Ve İsim

Delik Kova

Devletler de Ölür

Dillerin Dili

Dine Karşı Üç Tarz-ı Siyaset

Din, Hayatın Hayatıdır

Din, Modernlik, İmaj Ve Kadın

"Doğru Sadece Benim Bildiğimdir"

Dün dündür, bugün bugündür

Düştüğü Yerden Kalkmak

Ekolojik Kriz mi, Manevî Kriz mi ?

Ekonomik Kriz" ya da Yasak Meyveyi Yemek

Elbette Gelişmeli, Ama Nasıl?

Emanetçilik mi, Saltanat mı ?

En Büyük Sahtekârlık

En Güzel Gül Ya da Aşka Aşık Olmak

Erkek Erkektir, Kadın da Kadın

Erkekler de Yuvalarına Dönmeli

Eski Said'in İlerlemeye Bakışı

Evlilik Ağacı

"Futbol, Sadece Futbol Değildir"

Gençlere Neler Oluyor ?

Gençlik Hastalığı

Gerçekten "1111" Olabilmek

Gizli Sofistlik

Göz Nasıl Görür ?

Güleriz Ağlanacak Halimize

Hacılar, Turistler Ve Aylaklar

Hangi Kılıç: Rişarların mı? Eyyübîlerin mi?

Havuza Taş Atmak Yasaktır

Hayat Bir Muamma mı?

Hayat Tarzı Savaşları

İffeti Yeniden Hatırlamak

İktidar Mücadelesi

İlâhî Katrina, İlâhî Rita!

İlerleme Fikrine Farklı Bir Bakış

İmandaki Lezzet

Irak Vadisinde Türkler, Kürtler ve Araplar

İslamcı Aklın Hazin Göçü

"İşte şimdi evlenebilirsin?"

"John Malkovich Olmak" Ya da Fatma Teyze Gibi Olmak

Kadın Ve Eğe Kemiği

Kalbimden Vuracaklar Beni

Kalorifer

Kalpsiz Akıl Olur mu ?

Kayayı İtmek

Kedi Mektupları Yazarına Mektubumdur

Kılıbıklar, Kalbi Ilıklar

Kırk Yıl Köleliğe Değen Harf - 1

Kırk Yıl Köleliğe Değen Harf - 2

Kişisel gelişim neyi geliştirir? - 1

Kişisel gelişim neyi geliştirir? - 2

Kişisel gelişim neyi geliştirir? - 3

Kredi Kartına 8 Taksit" Satılık Akıllar

Küçük Ev

Kum Tanesinden İnci Tanesine

"Kürt Sorunu"nu Yeniden Düşünmek - 1

"Kürt Sorunu"nu Yeniden Düşünmek - 2

Kürt Sorunu, Türk Sorunu

Laik, Ama Kutsal

Mafya, İçimizdeki Anarşi

Mardin'de Hüzün Ve Kilit Taşı

Materyalist İktisat Neyi Öğretir?

Modern İdeolojik Bir Proje Olarak İslâmcılık

Modern İnsan: Zoraki Turist

Müslüman Ve Para

Namuslu Bir Sol Hayal mi?

Neden Yoksulluk Var?

Nisa Suresinin Işığında Kadın Ve Erkek Arasında Adalet Ve Eşitlik

Normalliğin Deliliği

ÖSS Ya da Kayayı İtmek

'Bayan! Peçenizle beni çok korkutuyorsunuz!'

Plajların Efendisi Veya Sınırları Kim Çözecek ?

Projenin İflâsı

Protestanlaştırma, İslâm Ve Said Nursi

Ramazan'ı İsraf Etmemek

Renkler Ve Cehaletler

Rızk Risktedir

Sâd Sûresinin Işığında Din, Bilim Ve Dogmalar

Said Nursî Nerede Yatıyor?

Savulun! Recep İvedik Nesli Geliyor!

Seküler Ahlâk Mümkün mü?

Seküler Riyazet : Diyet

Sepetteki Sır

Sevmek Ve Kıskanmak

Sıkıntı Çağına Bir Derkenar

Sınavdan Önce Hayat Var mı?

Sorular Ve Cevaplar

Sözün Özü

Suya Kanmak

Şu Dağlarda Çoban Olsaydım

Tarafsız Bölgenin Sakinleri

Tatili Tatil Etmek

Teselli Bulmak İçin mi İnanırız?

Tillo'nun Yüksek Ruhları

Tuğçe Hristiyan Olmuş

"Türk Modernleşmesi"nin Sembolü Kadın

Üfleyenler, Oynayanlar Ve Seyredenler

Ulusal Tiyatro

Ulus-Devlet, Bizim Neyimiz Olur?

Üniversite Sınavı Koca Bir Kaya...

Varlığımız Kime Emanet?

Var Olmak, Görünmektir

Ve Âdemoğluna Bütün İsimleri Öğretti

Vermek Çoğalmaktır.

Yakınmak Veya Sığınmak.

Yalan Yok, Kor-ku-yo-rum!

Yazmak Ve Yaşamak

Yetim Gözler

Yoksa Modern Bilim Bir Hurafe mi?

Yoksulluk İçimizde

 

Sitemizdeki Öyküleri

Arkadaşım

Dalı Bırakabilmek

Değerli Taş

Delik Kova

Dilenci Kim ?

Doğumdan Sonra Hayat Var mı?

Gökten Para Yağarsa

Hayır

Huzur

Kardeşim

Kayayı İtmek

Kral

Ne Kadar Fakir ?

Sandığımızda, Sandığımızdan Çok Şey Var

Sevinç

Sevinç

Sihirli Keman

Sultan Kim?

Tüccar

Yeter ki Sen İste!

Murat Çiftkaya
Murat Çiftkaya

Murat Çiftkaya

Röportaj

Murat Çiftkaya İle Röportaj

 

Sitemizdeki Yazıları

Affetmemenin dayanılmaz ağırlığı

Ağaç Gölgesindeki Yolcular

Âhiret Nerede?

Ahlâk-ı Mahza

Akıllı Tasarım

Altıncı His Mi? Dördüncü Göz Mü ?

Amelikalılar, Calud, Davud ve beş çakıl taşı (1)

Anarşi, Kulluğun Bittiği Yerde Başlar

Anlatılan Bizim Hikayemiz

Anneler Ve Melekler

Aşk Rahmettendir

Asra Sığan İkindiler

Asra Sığan İkindiler

Avrupa İslâmı Hazmedebilir Mi?

Avrupa’nın Varoluşsal Sıkıntıları

Avrupa'yı Yeniden Düşünmek

Ayakkabı Teki

Ayırmayan Ölümler Yaşayabilmek

Babalar Ve Oğullar

Başarıyı Yeniden Tanımlamak

Başı Dik Duruş

Batıyı Hangi Ucundan Tutmalı

Bayrak

Ben Okuyamam ki!

Ben Onu Çok Sevmiştim

Bıçak İsmail’i Neden Kesmedi?

Bilgi Taşı

Bir Aşk Hikayesi

Bir Ateistin Oluşumu Ve Parçalanışı

Bir Başka Açıdan Ekonomi(miz)

Bir Dolunay Hikayesi

Bir Güneydoğu Gezisinden - 1

Bir İdam Mahkumunun Son Günü

Bir inek hikayesi

Bir Röntgencilik Ve Teşhircilik Aracı Olarak Televizyon

Bir Ömür, Üç Saate Sığar mı Arkadaş?

Biz Bize Benzeriz

"Bizim" despotizmimiz daha mı iyidir?

Bu da Benim Tasarlanmış Rüyam

Bu Yarış Başka Yarış

Çöl Ve İsim

Delik Kova

Devletler de Ölür

Dillerin Dili

Dine Karşı Üç Tarz-ı Siyaset

Din, Hayatın Hayatıdır

Din, Modernlik, İmaj Ve Kadın

"Doğru Sadece Benim Bildiğimdir"

Dün dündür, bugün bugündür

Düştüğü Yerden Kalkmak

Ekolojik Kriz mi, Manevî Kriz mi ?

Ekonomik Kriz" ya da Yasak Meyveyi Yemek

Elbette Gelişmeli, Ama Nasıl?

Emanetçilik mi, Saltanat mı ?

En Büyük Sahtekârlık

En Güzel Gül Ya da Aşka Aşık Olmak

Erkek Erkektir, Kadın da Kadın

Erkekler de Yuvalarına Dönmeli

Eski Said'in İlerlemeye Bakışı

Evlilik Ağacı

"Futbol, Sadece Futbol Değildir"

Gençlere Neler Oluyor ?

Gençlik Hastalığı

Gerçekten "1111" Olabilmek

Gizli Sofistlik

Göz Nasıl Görür ?

Güleriz Ağlanacak Halimize

Hacılar, Turistler Ve Aylaklar

Hangi Kılıç: Rişarların mı? Eyyübîlerin mi?

Havuza Taş Atmak Yasaktır

Hayat Bir Muamma mı?

Hayat Tarzı Savaşları

İffeti Yeniden Hatırlamak

İktidar Mücadelesi

İlâhî Katrina, İlâhî Rita!

İlerleme Fikrine Farklı Bir Bakış

İmandaki Lezzet

Irak Vadisinde Türkler, Kürtler ve Araplar

İslamcı Aklın Hazin Göçü

"İşte şimdi evlenebilirsin?"

"John Malkovich Olmak" Ya da Fatma Teyze Gibi Olmak

Kadın Ve Eğe Kemiği

Kalbimden Vuracaklar Beni

Kalorifer

Kalpsiz Akıl Olur mu ?

Kayayı İtmek

Kedi Mektupları Yazarına Mektubumdur

Kılıbıklar, Kalbi Ilıklar

Kırk Yıl Köleliğe Değen Harf - 1

Kırk Yıl Köleliğe Değen Harf - 2

Kişisel gelişim neyi geliştirir? - 1

Kişisel gelişim neyi geliştirir? - 2

Kişisel gelişim neyi geliştirir? - 3

Kredi Kartına 8 Taksit" Satılık Akıllar

Küçük Ev

Kum Tanesinden İnci Tanesine

"Kürt Sorunu"nu Yeniden Düşünmek - 1

"Kürt Sorunu"nu Yeniden Düşünmek - 2

Kürt Sorunu, Türk Sorunu

Laik, Ama Kutsal

Mafya, İçimizdeki Anarşi

Mardin'de Hüzün Ve Kilit Taşı

Materyalist İktisat Neyi Öğretir?

Modern İdeolojik Bir Proje Olarak İslâmcılık

Modern İnsan: Zoraki Turist

Müslüman Ve Para

Namuslu Bir Sol Hayal mi?

Neden Yoksulluk Var?

Nisa Suresinin Işığında Kadın Ve Erkek Arasında Adalet Ve Eşitlik

Normalliğin Deliliği

ÖSS Ya da Kayayı İtmek

'Bayan! Peçenizle beni çok korkutuyorsunuz!'

Plajların Efendisi Veya Sınırları Kim Çözecek ?

Projenin İflâsı

Protestanlaştırma, İslâm Ve Said Nursi

Ramazan'ı İsraf Etmemek

Renkler Ve Cehaletler

Rızk Risktedir

Sâd Sûresinin Işığında Din, Bilim Ve Dogmalar

Said Nursî Nerede Yatıyor?

Savulun! Recep İvedik Nesli Geliyor!

Seküler Ahlâk Mümkün mü?

Seküler Riyazet : Diyet

Sepetteki Sır

Sevmek Ve Kıskanmak

Sıkıntı Çağına Bir Derkenar

Sınavdan Önce Hayat Var mı?

Sorular Ve Cevaplar

Sözün Özü

Suya Kanmak

Şu Dağlarda Çoban Olsaydım

Tarafsız Bölgenin Sakinleri

Tatili Tatil Etmek

Teselli Bulmak İçin mi İnanırız?

Tillo'nun Yüksek Ruhları

Tuğçe Hristiyan Olmuş

"Türk Modernleşmesi"nin Sembolü Kadın

Üfleyenler, Oynayanlar Ve Seyredenler

Ulusal Tiyatro

Ulus-Devlet, Bizim Neyimiz Olur?

Üniversite Sınavı Koca Bir Kaya...

Varlığımız Kime Emanet?

Var Olmak, Görünmektir

Ve Âdemoğluna Bütün İsimleri Öğretti

Vermek Çoğalmaktır.

Yakınmak Veya Sığınmak.

Yalan Yok, Kor-ku-yo-rum!

Yazmak Ve Yaşamak

Yetim Gözler

Yoksa Modern Bilim Bir Hurafe mi?

Yoksulluk İçimizde

 

Sitemizdeki Öyküleri

Arkadaşım

Dalı Bırakabilmek

Değerli Taş

Delik Kova

Dilenci Kim ?

Doğumdan Sonra Hayat Var mı?

Gökten Para Yağarsa

Hayır

Huzur

Kardeşim

Kayayı İtmek

Kral

Ne Kadar Fakir ?

Sandığımızda, Sandığımızdan Çok Şey Var

Sevinç

Sevinç

Sihirli Keman

Sultan Kim?

Tüccar

Yeter ki Sen İste!

Murat Çiftkaya

Röportaj

Murat Çiftkaya İle Röportaj

 

Sitemizdeki Yazıları

Affetmemenin dayanılmaz ağırlığı

Ağaç Gölgesindeki Yolcular

Âhiret Nerede?

Ahlâk-ı Mahza

Akıllı Tasarım

Altıncı His Mi? Dördüncü Göz Mü ?

Amelikalılar, Calud, Davud ve beş çakıl taşı (1)

Anarşi, Kulluğun Bittiği Yerde Başlar

Anlatılan Bizim Hikayemiz

Anneler Ve Melekler

Aşk Rahmettendir

Asra Sığan İkindiler

Asra Sığan İkindiler

Avrupa İslâmı Hazmedebilir Mi?

Avrupa’nın Varoluşsal Sıkıntıları

Avrupa'yı Yeniden Düşünmek

Ayakkabı Teki

Ayırmayan Ölümler Yaşayabilmek

Babalar Ve Oğullar

Başarıyı Yeniden Tanımlamak

Başı Dik Duruş

Batıyı Hangi Ucundan Tutmalı

Bayrak

Ben Okuyamam ki!

Ben Onu Çok Sevmiştim

Bıçak İsmail’i Neden Kesmedi?

Bilgi Taşı

Bir Aşk Hikayesi

Bir Ateistin Oluşumu Ve Parçalanışı

Bir Başka Açıdan Ekonomi(miz)

Bir Dolunay Hikayesi

Bir Güneydoğu Gezisinden - 1

Bir İdam Mahkumunun Son Günü

Bir inek hikayesi

Bir Röntgencilik Ve Teşhircilik Aracı Olarak Televizyon

Bir Ömür, Üç Saate Sığar mı Arkadaş?

Biz Bize Benzeriz

"Bizim" despotizmimiz daha mı iyidir?

Bu da Benim Tasarlanmış Rüyam

Bu Yarış Başka Yarış

Çöl Ve İsim

Delik Kova

Devletler de Ölür

Dillerin Dili

Dine Karşı Üç Tarz-ı Siyaset

Din, Hayatın Hayatıdır

Din, Modernlik, İmaj Ve Kadın

"Doğru Sadece Benim Bildiğimdir"

Dün dündür, bugün bugündür

Düştüğü Yerden Kalkmak

Ekolojik Kriz mi, Manevî Kriz mi ?

Ekonomik Kriz" ya da Yasak Meyveyi Yemek

Elbette Gelişmeli, Ama Nasıl?

Emanetçilik mi, Saltanat mı ?

En Büyük Sahtekârlık

En Güzel Gül Ya da Aşka Aşık Olmak

Erkek Erkektir, Kadın da Kadın

Erkekler de Yuvalarına Dönmeli

Eski Said'in İlerlemeye Bakışı

Evlilik Ağacı

"Futbol, Sadece Futbol Değildir"

Gençlere Neler Oluyor ?

Gençlik Hastalığı

Gerçekten "1111" Olabilmek

Gizli Sofistlik

Göz Nasıl Görür ?

Güleriz Ağlanacak Halimize

Hacılar, Turistler Ve Aylaklar

Hangi Kılıç: Rişarların mı? Eyyübîlerin mi?

Havuza Taş Atmak Yasaktır

Hayat Bir Muamma mı?

Hayat Tarzı Savaşları

İffeti Yeniden Hatırlamak

İktidar Mücadelesi

İlâhî Katrina, İlâhî Rita!

İlerleme Fikrine Farklı Bir Bakış

İmandaki Lezzet

Irak Vadisinde Türkler, Kürtler ve Araplar

İslamcı Aklın Hazin Göçü

"İşte şimdi evlenebilirsin?"

"John Malkovich Olmak" Ya da Fatma Teyze Gibi Olmak

Kadın Ve Eğe Kemiği

Kalbimden Vuracaklar Beni

Kalorifer

Kalpsiz Akıl Olur mu ?

Kayayı İtmek

Kedi Mektupları Yazarına Mektubumdur

Kılıbıklar, Kalbi Ilıklar

Kırk Yıl Köleliğe Değen Harf - 1

Kırk Yıl Köleliğe Değen Harf - 2

Kişisel gelişim neyi geliştirir? - 1

Kişisel gelişim neyi geliştirir? - 2

Kişisel gelişim neyi geliştirir? - 3

Kredi Kartına 8 Taksit" Satılık Akıllar

Küçük Ev

Kum Tanesinden İnci Tanesine

"Kürt Sorunu"nu Yeniden Düşünmek - 1

"Kürt Sorunu"nu Yeniden Düşünmek - 2

Kürt Sorunu, Türk Sorunu

Laik, Ama Kutsal

Mafya, İçimizdeki Anarşi

Mardin'de Hüzün Ve Kilit Taşı

Materyalist İktisat Neyi Öğretir?

Modern İdeolojik Bir Proje Olarak İslâmcılık

Modern İnsan: Zoraki Turist

Müslüman Ve Para

Namuslu Bir Sol Hayal mi?

Neden Yoksulluk Var?

Nisa Suresinin Işığında Kadın Ve Erkek Arasında Adalet Ve Eşitlik

Normalliğin Deliliği

ÖSS Ya da Kayayı İtmek

'Bayan! Peçenizle beni çok korkutuyorsunuz!'

Plajların Efendisi Veya Sınırları Kim Çözecek ?

Projenin İflâsı

Protestanlaştırma, İslâm Ve Said Nursi

Ramazan'ı İsraf Etmemek

Renkler Ve Cehaletler

Rızk Risktedir

Sâd Sûresinin Işığında Din, Bilim Ve Dogmalar

Said Nursî Nerede Yatıyor?

Savulun! Recep İvedik Nesli Geliyor!

Seküler Ahlâk Mümkün mü?

Seküler Riyazet : Diyet

Sepetteki Sır

Sevmek Ve Kıskanmak

Sıkıntı Çağına Bir Derkenar

Sınavdan Önce Hayat Var mı?

Sorular Ve Cevaplar

Sözün Özü

Suya Kanmak

Şu Dağlarda Çoban Olsaydım

Tarafsız Bölgenin Sakinleri

Tatili Tatil Etmek

Teselli Bulmak İçin mi İnanırız?

Tillo'nun Yüksek Ruhları

Tuğçe Hristiyan Olmuş

"Türk Modernleşmesi"nin Sembolü Kadın

Üfleyenler, Oynayanlar Ve Seyredenler

Ulusal Tiyatro

Ulus-Devlet, Bizim Neyimiz Olur?

Üniversite Sınavı Koca Bir Kaya...

Varlığımız Kime Emanet?

Var Olmak, Görünmektir

Ve Âdemoğluna Bütün İsimleri Öğretti

Vermek Çoğalmaktır.

Yakınmak Veya Sığınmak.

Yalan Yok, Kor-ku-yo-rum!

Yazmak Ve Yaşamak

Yetim Gözler

Yoksa Modern Bilim Bir Hurafe mi?

Yoksulluk İçimizde

 

Sitemizdeki Öyküleri

Arkadaşım

Dalı Bırakabilmek

Değerli Taş

Delik Kova

Dilenci Kim ?

Doğumdan Sonra Hayat Var mı?

Gökten Para Yağarsa

Hayır

Huzur

Kardeşim

Kayayı İtmek

Kral

Ne Kadar Fakir ?

Sandığımızda, Sandığımızdan Çok Şey Var

Sevinç

Sevinç

Sihirli Keman

Sultan Kim?

Tüccar

Yeter ki Sen İste!

Murat Çiftkaya

Röportaj

Murat Çiftkaya İle Röportaj

 

Sitemizdeki Yazıları

Affetmemenin dayanılmaz ağırlığı

Ağaç Gölgesindeki Yolcular

Âhiret Nerede?

Ahlâk-ı Mahza

Akıllı Tasarım

Altıncı His Mi? Dördüncü Göz Mü ?

Amelikalılar, Calud, Davud ve beş çakıl taşı (1)

Anarşi, Kulluğun Bittiği Yerde Başlar

Anlatılan Bizim Hikayemiz

Anneler Ve Melekler

Aşk Rahmettendir

Asra Sığan İkindiler

Asra Sığan İkindiler

Avrupa İslâmı Hazmedebilir Mi?

Avrupa’nın Varoluşsal Sıkıntıları

Avrupa'yı Yeniden Düşünmek

Ayakkabı Teki

Ayırmayan Ölümler Yaşayabilmek

Babalar Ve Oğullar

Başarıyı Yeniden Tanımlamak

Başı Dik Duruş

Batıyı Hangi Ucundan Tutmalı

Bayrak

Ben Okuyamam ki!

Ben Onu Çok Sevmiştim

Bıçak İsmail’i Neden Kesmedi?

Bilgi Taşı

Bir Aşk Hikayesi

Bir Ateistin Oluşumu Ve Parçalanışı

Bir Başka Açıdan Ekonomi(miz)

Bir Dolunay Hikayesi

Bir Güneydoğu Gezisinden - 1

Bir İdam Mahkumunun Son Günü

Bir inek hikayesi

Bir Röntgencilik Ve Teşhircilik Aracı Olarak Televizyon

Bir Ömür, Üç Saate Sığar mı Arkadaş?

Biz Bize Benzeriz

"Bizim" despotizmimiz daha mı iyidir?

Bu da Benim Tasarlanmış Rüyam

Bu Yarış Başka Yarış

Çöl Ve İsim

Delik Kova

Devletler de Ölür

Dillerin Dili

Dine Karşı Üç Tarz-ı Siyaset

Din, Hayatın Hayatıdır

Din, Modernlik, İmaj Ve Kadın

"Doğru Sadece Benim Bildiğimdir"

Dün dündür, bugün bugündür

Düştüğü Yerden Kalkmak

Ekolojik Kriz mi, Manevî Kriz mi ?

Ekonomik Kriz" ya da Yasak Meyveyi Yemek

Elbette Gelişmeli, Ama Nasıl?

Emanetçilik mi, Saltanat mı ?

En Büyük Sahtekârlık

En Güzel Gül Ya da Aşka Aşık Olmak

Erkek Erkektir, Kadın da Kadın

Erkekler de Yuvalarına Dönmeli

Eski Said'in İlerlemeye Bakışı

Evlilik Ağacı

"Futbol, Sadece Futbol Değildir"

Gençlere Neler Oluyor ?

Gençlik Hastalığı

Gerçekten "1111" Olabilmek

Gizli Sofistlik

Göz Nasıl Görür ?

Güleriz Ağlanacak Halimize

Hacılar, Turistler Ve Aylaklar

Hangi Kılıç: Rişarların mı? Eyyübîlerin mi?

Havuza Taş Atmak Yasaktır

Hayat Bir Muamma mı?

Hayat Tarzı Savaşları

İffeti Yeniden Hatırlamak

İktidar Mücadelesi

İlâhî Katrina, İlâhî Rita!

İlerleme Fikrine Farklı Bir Bakış

İmandaki Lezzet

Irak Vadisinde Türkler, Kürtler ve Araplar

İslamcı Aklın Hazin Göçü

"İşte şimdi evlenebilirsin?"

"John Malkovich Olmak" Ya da Fatma Teyze Gibi Olmak

Kadın Ve Eğe Kemiği

Kalbimden Vuracaklar Beni

Kalorifer

Kalpsiz Akıl Olur mu ?

Kayayı İtmek

Kedi Mektupları Yazarına Mektubumdur

Kılıbıklar, Kalbi Ilıklar

Kırk Yıl Köleliğe Değen Harf - 1

Kırk Yıl Köleliğe Değen Harf - 2

Kişisel gelişim neyi geliştirir? - 1

Kişisel gelişim neyi geliştirir? - 2

Kişisel gelişim neyi geliştirir? - 3

Kredi Kartına 8 Taksit" Satılık Akıllar

Küçük Ev

Kum Tanesinden İnci Tanesine

"Kürt Sorunu"nu Yeniden Düşünmek - 1

"Kürt Sorunu"nu Yeniden Düşünmek - 2

Kürt Sorunu, Türk Sorunu

Laik, Ama Kutsal

Mafya, İçimizdeki Anarşi

Mardin'de Hüzün Ve Kilit Taşı

Materyalist İktisat Neyi Öğretir?

Modern İdeolojik Bir Proje Olarak İslâmcılık

Modern İnsan: Zoraki Turist

Müslüman Ve Para

Namuslu Bir Sol Hayal mi?

Neden Yoksulluk Var?

Nisa Suresinin Işığında Kadın Ve Erkek Arasında Adalet Ve Eşitlik

Normalliğin Deliliği

ÖSS Ya da Kayayı İtmek

'Bayan! Peçenizle beni çok korkutuyorsunuz!'

Plajların Efendisi Veya Sınırları Kim Çözecek ?

Projenin İflâsı

Protestanlaştırma, İslâm Ve Said Nursi

Ramazan'ı İsraf Etmemek

Renkler Ve Cehaletler

Rızk Risktedir

Sâd Sûresinin Işığında Din, Bilim Ve Dogmalar

Said Nursî Nerede Yatıyor?

Savulun! Recep İvedik Nesli Geliyor!

Seküler Ahlâk Mümkün mü?

Seküler Riyazet : Diyet

Sepetteki Sır

Sevmek Ve Kıskanmak

Sıkıntı Çağına Bir Derkenar

Sınavdan Önce Hayat Var mı?

Sorular Ve Cevaplar

Sözün Özü

Suya Kanmak

Şu Dağlarda Çoban Olsaydım

Tarafsız Bölgenin Sakinleri

Tatili Tatil Etmek

Teselli Bulmak İçin mi İnanırız?

Tillo'nun Yüksek Ruhları

Tuğçe Hristiyan Olmuş

"Türk Modernleşmesi"nin Sembolü Kadın

Üfleyenler, Oynayanlar Ve Seyredenler

Ulusal Tiyatro

Ulus-Devlet, Bizim Neyimiz Olur?

Üniversite Sınavı Koca Bir Kaya...

Varlığımız Kime Emanet?

Var Olmak, Görünmektir

Ve Âdemoğluna Bütün İsimleri Öğretti

Vermek Çoğalmaktır.

Yakınmak Veya Sığınmak.

Yalan Yok, Kor-ku-yo-rum!

Yazmak Ve Yaşamak

Yetim Gözler

Yoksa Modern Bilim Bir Hurafe mi?

Yoksulluk İçimizde

 

Sitemizdeki Öyküleri

Arkadaşım

Dalı Bırakabilmek

Değerli Taş

Delik Kova

Dilenci Kim ?

Doğumdan Sonra Hayat Var mı?

Gökten Para Yağarsa

Hayır

Huzur

Kardeşim

Kayayı İtmek

Kral

Ne Kadar Fakir ?

Sandığımızda, Sandığımızdan Çok Şey Var

Sevinç

Sevinç

Sihirli Keman

Sultan Kim?

Tüccar

Yeter ki Sen İste!