Kanaatimce...

Anasayfa Fıkralar Öyküler Güzel Sözler
Murat Çiftkaya

Dillerin Dili

Murat Çiftkaya

 

Bu ülkede kimse yabancı şarkıların Türkçe’ye çevrilip “anlaşılır” hale getirilmesi gerektiğini iddia etmez, ama bazıları ibadet dilinin, duaların, ezanın ve dahası Kur’an’ın Türkçeleştirilmesinin, çağdaşlığın gereği olduğunu düşünür. Kimse operanın, pop müzik parçalarının “ana dilimiz”e tercüme edildikten sonra icra edilmesini ileri sürmez, ama mü’minlerin ibadetleri sırasında terennüm ettiği İlâhî kelimeler karşısında kimilerinin “milliyetçi” duyguları galeyana gelir. Bu kimseler, bir solukta 30’lu-40’lı yılları yâd edip, bugün çok “geriler”e gidildiğinden şikâyet ederler. Söz konusu yıllar, Âlemlerin Rabbinin emriyle tayin edilen ezanın kelimelerine müdahale edildiği ve ezanın yıllarca devletin zoruyla Türkçe okutulduğu; namazın bile Türkçe ifa edilmesi teşebbüsünde bulunulduğu “Kur’an tercüme edilsin, tâ ne mal olduğu ortaya çıksın” hezeyanlarının savrulduğu yıllardır. Dahası, ‘Din Yok, Milliyet Var’ gibi kitapların devlet ricalinin emriyle yazdırılıp bastırıldığı ve devletin resmî ideolojisine -din bağına rakip olarak- “milliyetçilik” umdesinin hâkim kılındığı yıllardır.

Bütün bunlar, söz konusu milliyetçiliğin esasen “dine karşı milliyetçilik” olduğunu göstermektedir. Başka bir ifadeyle, “Türkçe Kur’an”, “Türkçe ibadet” veya “Türkçe ezan” gibi konuların ardında, esasen, bakış açımıza dinin mi, yoksa “dine rakip milliyetçilik”in mi hâkim olduğu; kendimizi din ve dinin hakikatleriyle mı, yoksa din karşıtı milliyetçiliğin iddialarıyla mı tanımladığımız meselesi yatmaktadır. Dolayısıyla, asıl tartışılması gereken şu âleme gönderilen bir insanın, kendisini dinle değil de milliyetçilikle tanımlamasının ne kadar mâkul olduğu, onun yaratılışına ne kadar uyduğu sorusudur. Biz bu yazımızda, milliyetçilik ideolojisine esas kabul edilen “dil”in sadece bir yönünü tartışarak, sözkonusu soruya cevap bulmaya çalışacağız.

Her insanın önünde, yaratılışından gelen ve cevap bekleyen sorular durur: “Ben kimim? Biz kimiz? Niçin bu dünyadayız?..” gibi. Hepimiz kendimizi bir şeye, bir yerlere dayanarak tanımlarız. Ve yine hepimizin önünde bu sorulara cevap olarak esasen iki şık vardır: Kendimizi, bizi ve “bizim” dediğimiz herşeyi yaratan Âlemlerin Rabbine nisbet ederek, kendimizi O’nunla bağlı bilerek mi tanımlayacağız? Yâni, “Ben Âlemlerin Rabbinin nazenin bir kuluyum. Bu dünyada da sadece O’na dayanarak, kuvvetimi sadece O’ndan alarak ve O’nun rahmetli ve hikmetli emirlerine uyarak yaşamakla mükellefim” mi diyeceğiz? Yoksa, kendimizi yine kendimiz gibi yaratılmış başka birşeyle tanımlayarak, o sahte ilâha dayanarak ve güvenerek kulluktan istifa mı edeceğiz?

Bütün peygamberler ve evliyalar bizi bu iki cevap şıkkının ilkine, yâni kulluk yoluna davet ederler. Bütün nebîler, herşeyin yaratılmış olduğunu; Allah’tan bağı koparılan birşeyin kendi başına hiçliğe düşeceğini, dolayısıyla da ne ilâhlığa ne de kulluğa lâyık olmadığını ders verirler. Tek cümleyle, Allah’tan gayri herşeyin ilâhlıktan azledilmesidir, bu yol. İkinci yolun davetçileri ise şeytan ve onun avaneleridir.

Şeytan’ın nasıl yoldan çıktığını hepimiz biliriz. O, ilk insan Hz. Âdem yaratıldığında, İlâhî emre uyarak ona secde etmek yerine, kendisinin topraktan değil ateşten yaratıldığını, dolayısıyla ondan daha üstün olduğunu iddia ederek isyana sapmıştı. Şeytan bu iddiasıyla, kendisini, İlâhî emre ittiba eden bir kul olarak değil, yaratılışına vesile yapılan ateş unsurunu bir üstünlük bahanesi sayarak dine karşı unsuriyetçilik mücadelesinin de tohumunu atmış oldu. Ve insanlık tarihinde, enbiyanın ve evliyanın bayraktarlığını yaptığı, Âlemlerin Rabbine bağlılığı ve bütün yaratılmışların, Rableri karşısında eşitliğini dile getiren din bağı karşısında; üstünlük iddiasını, gururu ve menfîliği barındıran unsuriyetçiliği ve milliyetçiliği başlatmış oldu.

Şeytan, o günden bugüne hiç boş durmadı. İnsanlara “Ben kimim? Biz kimiz?” gibi fıtrî sorulara dinin sunduğundan başka şeylerle cevap verdirmeye çalışageldi. Kimi zaman tenlerinin rengini, kimi zaman zenginliklerini ve daha başka unsurları onlara süslü göstererek onları başka insanlardan üstün oldukları yanılgısına düşürmeyi başardı. Kimi insanlar, “emek”i kutsallaştırıp kendileri de dahil herşeyi onunla tanımlar hale geldi, kimileri de “sermaye”yi. Daha başkaları ise dinlerin ders verdiği, Âlemlerin Rabbinin kudret ve rahmetine bağlılığı esas alan ve insanı tek kelimeyle “kul” olarak tanımlayan “kudsî din bağı” yerine; dil, tarih, kültür, ten rengi veya belli bir toprak parçası gibi yaratılmış şeylerle tanımlayan unsuriyetçiliği ve milliyetçiliği bir ideoloji haline getirdi.

Unsuriyetçilik ve milliyetçilik ideolojisinin esasını ise, her milletin dil, tarih ve kültür gibi unsurlarla diğerlerinden ayrıldığı anlayışı teşkil etmektedir. Yâni, meselâ, “bir milleti millet yapan şeylerden birisi o milletin dilidir” denmekte; bir kişi hangi dili konuşuyorsa o dil vasıtasıyla bir millete mensup olduğu ve kendisini o milletle tanımlaması gerektiği iddia edilmektedir. Peki, İngilizlik, Fransızlık, Türklük, Araplık gibi unsurlar, bir insanın şu dünyada kendi kendisini tanımlamasına temel teşkil edecek kadar esaslı şeyler mi? Bu soruya unsuriyet ve milliyetin temelini ve esasını teşkil eden dilin sadece bir yönünü inceleyerek belki cevap bulabiliriz.

Şurası bir gerçek ki, herbirimiz dünyaya geldikten sonra, bir-iki sene içinde bir dili zahmetsizce öğreniyor, başkalarıyla o dil vasıtasıyla anlaşıyor ve haberleşiyoruz. İnsanın bir dili öğrenmeye bu kadar kabiliyetli olması, hiçbir şekilde tesadüfle veya küçücük bir et parçası olan dil organıyla açıklanamayacağına göre, olsa olsa insanın yaratıcısının binbir mûcizesinden bir mûcizedir.

Yeryüzünde binlerce dilin konuşulduğu ve bu dilleri konuşan binlerce topluluğun var olduğu da bir gerçek. İnsanları farklı farklı topluluklar halinde ve farklı farklı diller konuşur halde yaratan Rabbimiz, bunun Kendisine işaret eden âyetler olduğunu bildirmektedir: “Göklerin ve yerin yaratılışı ile dillerinizin ve renklerinizin, seslerinizin ve sîmalarınızın farklılığı da yine Onun âyetlerindendir.” (Rum,22).

Gelgelelim, dillerin farklı farklı yaratılışını İlâhî bir âyet, işaret olarak algılamak istemeyenler, bunu insanlar arasındaki “temel ayrım noktası” olarak kabul ediyorlar. Bu farklılığı ayrı dillerden ve kavimlerden olanlarla tanışıp, onlarla yardımlaşmak ve böylece Yaratıcı’yı daha iyi tanımak yerine, farklı kavimlerden olanlarla -aynı dine mensup olsalar dahi- aralarında daha baştan bir ayrılık ve mücadele durumunu kabul ediyorlar ve onları aşağılama, yok etme yoluna gidiyorlar. Bu açıdan, çocuklar, kadınlar ve masumlar da dahil, on milyonlarca insanın öldürüldüğü son iki dünya savaşının aslında “milliyetçilik savaşları” olduğuna dikkat çekersek, bu zihniyet sapmasının ne denli tehlikeli ve zararlı olduğu biraz anlaşılabilir.

Halbuki, din karşıtı milliyetçiliklere esas kabul edilen dillerin farklılığının, temel değil, ârızî ve zahirî birşey olduğu, bizzat dili inceleyen bilim adamlarınca dahi kabul ediliyor. Meselâ, ünlü Amerikalı dilbilimci Noam Chomsky, dünyadaki bütün dillerin çok önemli bir noktayı paylaştığını, diller arasındaki zahirî farklılığın hemen ardında evrenselliğin yattığını belirtiyor. Chomsky’e göre, her insan sadece kendi ana dilini değil, bütün dilleri en mükemmel biçimde öğrenecek ve konuşacak bir kabiliyet taşıyor. Prof.Dr. Özcan Başkan da Lengüstik Metod isimli kitabında (s.69) Chomsky’nin bu teorisini destekleyen bir araştırmadan söz ediyor. Bu araştırmada, İngiltere’de yeni doğmuş bir bebek Çin’e götürülmüş ve bir Çinli ailenin içinde büyütülmüş; diğer taraftan, Çin’de yeni doğmuş bir bebek de İngiltere’ye götürülerek bir İngiliz ailenin içinde yetiştirilmiş. Sonuç: Çin’e götürülen bebek Çince’yi, İngiltere’ye götürülen bebek de İngilizce’yi birkaç sene içinde zahmetsizce, ana dilleri olarak öğrenmiş ve tıpkı bir Çinli veya İngiliz gibi bu dilleri mükemmel biçimde konuşmaya başlamışlar.

Bu durum, bizim şu ya da bu dili -yâni, İngilizce’yi, Çince’yi veya Türkçe’yi- değil, dil kabiliyetimizin kendisini, yaratılışımızla birlikte getirdiğimizi ispat ediyor. Başka bir ifadeyle, Çin’e götürülen çocuğun ana dili İngilizce değil, artık Çince’dir; İngiltere’ye götürülen çocuğun da Çince değil, İngilizce. Farzedelim, bu çocuklar sözkonusu ülkede yaşayıp, büyüdükten sonra kendi ülkelerine döndüler. Bu defa, İngiltere’den Çin’e götürülen genç İngilizce’yi, Çin’den İngiltere’ye götürülen genç de Çince’yi öğrenmekte zorluk çekecektir! O halde, dil esasına göre düşünecek olursak, Çince’yi ana dili olarak konuşan çocuğu İngiliz, diğer çocuğu da Çinli olarak tanımlamamız mümkün mü? Hayır. Çünkü onların ana dilleri, ilk öğrendikleri dil olmuştur. Eğer, milliyetçiliğin esası olan dili göz önünde tutarsak, ilk çocuk bir “İngiliz” olarak, ikinci çocuk da bir “Çinli” olarak doğmuş değildir.

Bu araştırma, insanın kendisini herhangi bir “dil”le veya aynı dili konuşan bir toplulukla tanımlamasının esassız olduğunu, zira öğrendiği ilk dilin doğuştan gelen bir özellik değil, bir takdir-i İlâhî olarak içinde doğduğu topluluğa ve beldeye bağlı olarak değişebileceğini göstermektedir. Başka bir deyişle, Türkiye denilen beldede doğduğumuz halde, küçük yaşta Zambiya denilen beldeye götürülmüş olsaydık, zahmetsizce orada konuşulan dili öğrenecek ve onu ana dilimiz olarak, yâni anlaşma ve haberleşme vasıtası olarak kullanacaktık. Onlardan tek farkımız, derimizin rengi olacaktı.

Kısacası, dil ayrımı son derece zahiri ve sığ bir ayrımdır; gerçekte ise Yaratıcı’nın farklı farklı Esma-i Hüsna’sını tanıtmak için hikmetle yarattığı bir vakıadır.

Buna karşılık, asıl ayrım, dil ve dillerin farklılığı karşısında takınacağımız tutumda yatmaktadır. Kendimizi, sonradan edindiğimiz, ârizî ve zahirî bir unsurla -yâni konuştuğumuz bir dille- tanımlayıp, tıpkı Şeytan’ın ateş unsuru için yaptığı gibi bu unsuru sahiplenip başkalarından farklı ve üstün mü olduğumuzu iddia edeceğiz? Yoksa, insanlar arasındaki temel ayrımı dil farklılığının değil, dil farklılıklarının da işaret ettiği bütün insanların ve kavimlerin Rabbine râm olup, kendimizi Onun gösterdiği biçimde “Din”le mi, yâni “kul” olarak mı tanımlayacağız?

İlk yolun yolcuları, yâni kendilerini dil unsuruyla ve aynı dili konuştukları kavimle tanımlayanlar, Rabbanî emirle tayin edilen ibadetin kelimelerine ve dualarına ilişmeye cesaret edebiliyor. Buna karşılık, dil unsurunun temel bir farklılık değil, sadece hikmetli yaratılışın bir vesilesi olduğunun farkında olanlar, Rabbanî emirlerden şaşmamaya, Rableri neyi nasıl emretmiş ve nebîsiyle o emirlerin ifâsını nasıl göstermişse ona öylece tâbi olmaya çalışıyor.

Bu insanlar tenlerinin rengi, konuştukları dil, alıştıkları sosyal âdetler ne olursa olsun, aynı Rabbe kul olmanın ve o Rabbin emirlerine tâbi olmanın dilini, yâni mânevî bir Rabbanî dili konuşuyorlar. Kur’an’ın İlâhî kelimeleri karşısında aynı huşuyu hissediyorlar ve omuz omuza ibadet ederken dillerinden dökülen “Bismillâh, Sübhanallah, Elhamdülillâh, Allahuekber” gibi Rabbanî kelimelerle, hiçbir millî dilin sağlayamayacağı bir iletişim kuruyorlar. İşte “dine rakip milliyetçilik” mensupları, “Türkçe Ezan”, “Türkçe Kur’an” veya “Türkçe İbadet” gibi hezeyanlarla, düşmanlık besledikleri bu Rabbanî dili tahrip etmeye, başkalarının da kendileri gibi, şeytanın unsuriyetçilik ve milliyetçilik batağına düşmesine çabalıyorlar.

Onlara diyeceğimiz tek şey şudur: Siz istediğiniz yolda gidin ve istediğiniz “şarkı”ları söyleyin, ama mü’minlerin ve Müslümanların ibadetine dil ve el uzatmayın!

 ***

Hac’da nasıl anlaşılıyor?

Geçtiğimiz bir hac mevsiminde İngiliz radyo kuruluşu BBC, bir programında Haccı konu almış ve bu hususta görüşmeler yapıyordu. Radyo spikeri, programa konuk ettiği bir Müslümana şu soruyu sordu: “Siz Müslümanlar, dünyanın dört bir tarafından gelen, farklı farklı renklerde ve dillerde insanın Hac vesilesiyle birbiriyle kaynaştığını, dil ve ırk farkının ortadan kalktığını söylüyorsunuz. Bu nasıl olur? Hiçbiriniz aynı dili konuşmadığınız halde birbirinizle anlaşıp kaynaştığınızı, din bağınızı kuvvetlendirdiğinizi nasıl söylersiniz?”

Konuk Müslüman’ın verdiği cevap, dil farklılığının zahirî, ama Rabbanî dilin esas olduğunu çok veciz biçimde ortaya koyuyordu: “Bakın, hepimiz ayrı dilleri konuşuyor olabiliriz, ama aynı safta namaza durduğumuzda veya Kâbe’yi omuz omuza tavaf ettiğimizde, hepimiz aynı Yaratıcının kulu olduğumuzu ve buraya da ona bağlılığımızı tazelemek için geldiğimizi biliyoruz. Bunun için mutlaka aynı millî dili konuşmaya ihtiyaç yok. Hepimizin kelimesi kelimesine aynı biçimde okuduğu Kur’an ve dualar, aramızda, hiçbir dilin erişemeyeceği bir bağlılık ve kardeşlik meydana getirmektedir.”

 

Murat Çiftkaya
Murat Çiftkaya

Murat Çiftkaya

Röportaj

Murat Çiftkaya İle Röportaj

 

Sitemizdeki Yazıları

Affetmemenin dayanılmaz ağırlığı

Ağaç Gölgesindeki Yolcular

Âhiret Nerede?

Ahlâk-ı Mahza

Akıllı Tasarım

Altıncı His Mi? Dördüncü Göz Mü ?

Amelikalılar, Calud, Davud ve beş çakıl taşı (1)

Anarşi, Kulluğun Bittiği Yerde Başlar

Anlatılan Bizim Hikayemiz

Anneler Ve Melekler

Aşk Rahmettendir

Asra Sığan İkindiler

Asra Sığan İkindiler

Avrupa İslâmı Hazmedebilir Mi?

Avrupa’nın Varoluşsal Sıkıntıları

Avrupa'yı Yeniden Düşünmek

Ayakkabı Teki

Ayırmayan Ölümler Yaşayabilmek

Babalar Ve Oğullar

Başarıyı Yeniden Tanımlamak

Başı Dik Duruş

Batıyı Hangi Ucundan Tutmalı

Bayrak

Ben Okuyamam ki!

Ben Onu Çok Sevmiştim

Bıçak İsmail’i Neden Kesmedi?

Bilgi Taşı

Bir Aşk Hikayesi

Bir Ateistin Oluşumu Ve Parçalanışı

Bir Başka Açıdan Ekonomi(miz)

Bir Dolunay Hikayesi

Bir Güneydoğu Gezisinden - 1

Bir İdam Mahkumunun Son Günü

Bir inek hikayesi

Bir Röntgencilik Ve Teşhircilik Aracı Olarak Televizyon

Bir Ömür, Üç Saate Sığar mı Arkadaş?

Biz Bize Benzeriz

"Bizim" despotizmimiz daha mı iyidir?

Bu da Benim Tasarlanmış Rüyam

Bu Yarış Başka Yarış

Çöl Ve İsim

Delik Kova

Devletler de Ölür

Dillerin Dili

Dine Karşı Üç Tarz-ı Siyaset

Din, Hayatın Hayatıdır

Din, Modernlik, İmaj Ve Kadın

"Doğru Sadece Benim Bildiğimdir"

Dün dündür, bugün bugündür

Düştüğü Yerden Kalkmak

Ekolojik Kriz mi, Manevî Kriz mi ?

Ekonomik Kriz" ya da Yasak Meyveyi Yemek

Elbette Gelişmeli, Ama Nasıl?

Emanetçilik mi, Saltanat mı ?

En Büyük Sahtekârlık

En Güzel Gül Ya da Aşka Aşık Olmak

Erkek Erkektir, Kadın da Kadın

Erkekler de Yuvalarına Dönmeli

Eski Said'in İlerlemeye Bakışı

Evlilik Ağacı

"Futbol, Sadece Futbol Değildir"

Gençlere Neler Oluyor ?

Gençlik Hastalığı

Gerçekten "1111" Olabilmek

Gizli Sofistlik

Göz Nasıl Görür ?

Güleriz Ağlanacak Halimize

Hacılar, Turistler Ve Aylaklar

Hangi Kılıç: Rişarların mı? Eyyübîlerin mi?

Havuza Taş Atmak Yasaktır

Hayat Bir Muamma mı?

Hayat Tarzı Savaşları

İffeti Yeniden Hatırlamak

İktidar Mücadelesi

İlâhî Katrina, İlâhî Rita!

İlerleme Fikrine Farklı Bir Bakış

İmandaki Lezzet

Irak Vadisinde Türkler, Kürtler ve Araplar

İslamcı Aklın Hazin Göçü

"İşte şimdi evlenebilirsin?"

"John Malkovich Olmak" Ya da Fatma Teyze Gibi Olmak

Kadın Ve Eğe Kemiği

Kalbimden Vuracaklar Beni

Kalorifer

Kalpsiz Akıl Olur mu ?

Kayayı İtmek

Kedi Mektupları Yazarına Mektubumdur

Kılıbıklar, Kalbi Ilıklar

Kırk Yıl Köleliğe Değen Harf - 1

Kırk Yıl Köleliğe Değen Harf - 2

Kişisel gelişim neyi geliştirir? - 1

Kişisel gelişim neyi geliştirir? - 2

Kişisel gelişim neyi geliştirir? - 3

Kredi Kartına 8 Taksit" Satılık Akıllar

Küçük Ev

Kum Tanesinden İnci Tanesine

"Kürt Sorunu"nu Yeniden Düşünmek - 1

"Kürt Sorunu"nu Yeniden Düşünmek - 2

Kürt Sorunu, Türk Sorunu

Laik, Ama Kutsal

Mafya, İçimizdeki Anarşi

Mardin'de Hüzün Ve Kilit Taşı

Materyalist İktisat Neyi Öğretir?

Modern İdeolojik Bir Proje Olarak İslâmcılık

Modern İnsan: Zoraki Turist

Müslüman Ve Para

Namuslu Bir Sol Hayal mi?

Neden Yoksulluk Var?

Nisa Suresinin Işığında Kadın Ve Erkek Arasında Adalet Ve Eşitlik

Normalliğin Deliliği

ÖSS Ya da Kayayı İtmek

'Bayan! Peçenizle beni çok korkutuyorsunuz!'

Plajların Efendisi Veya Sınırları Kim Çözecek ?

Projenin İflâsı

Protestanlaştırma, İslâm Ve Said Nursi

Ramazan'ı İsraf Etmemek

Renkler Ve Cehaletler

Rızk Risktedir

Sâd Sûresinin Işığında Din, Bilim Ve Dogmalar

Said Nursî Nerede Yatıyor?

Savulun! Recep İvedik Nesli Geliyor!

Seküler Ahlâk Mümkün mü?

Seküler Riyazet : Diyet

Sepetteki Sır

Sevmek Ve Kıskanmak

Sıkıntı Çağına Bir Derkenar

Sınavdan Önce Hayat Var mı?

Sorular Ve Cevaplar

Sözün Özü

Suya Kanmak

Şu Dağlarda Çoban Olsaydım

Tarafsız Bölgenin Sakinleri

Tatili Tatil Etmek

Teselli Bulmak İçin mi İnanırız?

Tillo'nun Yüksek Ruhları

Tuğçe Hristiyan Olmuş

"Türk Modernleşmesi"nin Sembolü Kadın

Üfleyenler, Oynayanlar Ve Seyredenler

Ulusal Tiyatro

Ulus-Devlet, Bizim Neyimiz Olur?

Üniversite Sınavı Koca Bir Kaya...

Varlığımız Kime Emanet?

Var Olmak, Görünmektir

Ve Âdemoğluna Bütün İsimleri Öğretti

Vermek Çoğalmaktır.

Yakınmak Veya Sığınmak.

Yalan Yok, Kor-ku-yo-rum!

Yazmak Ve Yaşamak

Yetim Gözler

Yoksa Modern Bilim Bir Hurafe mi?

Yoksulluk İçimizde

 

Sitemizdeki Öyküleri

Arkadaşım

Dalı Bırakabilmek

Değerli Taş

Delik Kova

Dilenci Kim ?

Doğumdan Sonra Hayat Var mı?

Gökten Para Yağarsa

Hayır

Huzur

Kardeşim

Kayayı İtmek

Kral

Ne Kadar Fakir ?

Sandığımızda, Sandığımızdan Çok Şey Var

Sevinç

Sevinç

Sihirli Keman

Sultan Kim?

Tüccar

Yeter ki Sen İste!

Murat Çiftkaya

Röportaj

Murat Çiftkaya İle Röportaj

 

Sitemizdeki Yazıları

Affetmemenin dayanılmaz ağırlığı

Ağaç Gölgesindeki Yolcular

Âhiret Nerede?

Ahlâk-ı Mahza

Akıllı Tasarım

Altıncı His Mi? Dördüncü Göz Mü ?

Amelikalılar, Calud, Davud ve beş çakıl taşı (1)

Anarşi, Kulluğun Bittiği Yerde Başlar

Anlatılan Bizim Hikayemiz

Anneler Ve Melekler

Aşk Rahmettendir

Asra Sığan İkindiler

Asra Sığan İkindiler

Avrupa İslâmı Hazmedebilir Mi?

Avrupa’nın Varoluşsal Sıkıntıları

Avrupa'yı Yeniden Düşünmek

Ayakkabı Teki

Ayırmayan Ölümler Yaşayabilmek

Babalar Ve Oğullar

Başarıyı Yeniden Tanımlamak

Başı Dik Duruş

Batıyı Hangi Ucundan Tutmalı

Bayrak

Ben Okuyamam ki!

Ben Onu Çok Sevmiştim

Bıçak İsmail’i Neden Kesmedi?

Bilgi Taşı

Bir Aşk Hikayesi

Bir Ateistin Oluşumu Ve Parçalanışı

Bir Başka Açıdan Ekonomi(miz)

Bir Dolunay Hikayesi

Bir Güneydoğu Gezisinden - 1

Bir İdam Mahkumunun Son Günü

Bir inek hikayesi

Bir Röntgencilik Ve Teşhircilik Aracı Olarak Televizyon

Bir Ömür, Üç Saate Sığar mı Arkadaş?

Biz Bize Benzeriz

"Bizim" despotizmimiz daha mı iyidir?

Bu da Benim Tasarlanmış Rüyam

Bu Yarış Başka Yarış

Çöl Ve İsim

Delik Kova

Devletler de Ölür

Dillerin Dili

Dine Karşı Üç Tarz-ı Siyaset

Din, Hayatın Hayatıdır

Din, Modernlik, İmaj Ve Kadın

"Doğru Sadece Benim Bildiğimdir"

Dün dündür, bugün bugündür

Düştüğü Yerden Kalkmak

Ekolojik Kriz mi, Manevî Kriz mi ?

Ekonomik Kriz" ya da Yasak Meyveyi Yemek

Elbette Gelişmeli, Ama Nasıl?

Emanetçilik mi, Saltanat mı ?

En Büyük Sahtekârlık

En Güzel Gül Ya da Aşka Aşık Olmak

Erkek Erkektir, Kadın da Kadın

Erkekler de Yuvalarına Dönmeli

Eski Said'in İlerlemeye Bakışı

Evlilik Ağacı

"Futbol, Sadece Futbol Değildir"

Gençlere Neler Oluyor ?

Gençlik Hastalığı

Gerçekten "1111" Olabilmek

Gizli Sofistlik

Göz Nasıl Görür ?

Güleriz Ağlanacak Halimize

Hacılar, Turistler Ve Aylaklar

Hangi Kılıç: Rişarların mı? Eyyübîlerin mi?

Havuza Taş Atmak Yasaktır

Hayat Bir Muamma mı?

Hayat Tarzı Savaşları

İffeti Yeniden Hatırlamak

İktidar Mücadelesi

İlâhî Katrina, İlâhî Rita!

İlerleme Fikrine Farklı Bir Bakış

İmandaki Lezzet

Irak Vadisinde Türkler, Kürtler ve Araplar

İslamcı Aklın Hazin Göçü

"İşte şimdi evlenebilirsin?"

"John Malkovich Olmak" Ya da Fatma Teyze Gibi Olmak

Kadın Ve Eğe Kemiği

Kalbimden Vuracaklar Beni

Kalorifer

Kalpsiz Akıl Olur mu ?

Kayayı İtmek

Kedi Mektupları Yazarına Mektubumdur

Kılıbıklar, Kalbi Ilıklar

Kırk Yıl Köleliğe Değen Harf - 1

Kırk Yıl Köleliğe Değen Harf - 2

Kişisel gelişim neyi geliştirir? - 1

Kişisel gelişim neyi geliştirir? - 2

Kişisel gelişim neyi geliştirir? - 3

Kredi Kartına 8 Taksit" Satılık Akıllar

Küçük Ev

Kum Tanesinden İnci Tanesine

"Kürt Sorunu"nu Yeniden Düşünmek - 1

"Kürt Sorunu"nu Yeniden Düşünmek - 2

Kürt Sorunu, Türk Sorunu

Laik, Ama Kutsal

Mafya, İçimizdeki Anarşi

Mardin'de Hüzün Ve Kilit Taşı

Materyalist İktisat Neyi Öğretir?

Modern İdeolojik Bir Proje Olarak İslâmcılık

Modern İnsan: Zoraki Turist

Müslüman Ve Para

Namuslu Bir Sol Hayal mi?

Neden Yoksulluk Var?

Nisa Suresinin Işığında Kadın Ve Erkek Arasında Adalet Ve Eşitlik

Normalliğin Deliliği

ÖSS Ya da Kayayı İtmek

'Bayan! Peçenizle beni çok korkutuyorsunuz!'

Plajların Efendisi Veya Sınırları Kim Çözecek ?

Projenin İflâsı

Protestanlaştırma, İslâm Ve Said Nursi

Ramazan'ı İsraf Etmemek

Renkler Ve Cehaletler

Rızk Risktedir

Sâd Sûresinin Işığında Din, Bilim Ve Dogmalar

Said Nursî Nerede Yatıyor?

Savulun! Recep İvedik Nesli Geliyor!

Seküler Ahlâk Mümkün mü?

Seküler Riyazet : Diyet

Sepetteki Sır

Sevmek Ve Kıskanmak

Sıkıntı Çağına Bir Derkenar

Sınavdan Önce Hayat Var mı?

Sorular Ve Cevaplar

Sözün Özü

Suya Kanmak

Şu Dağlarda Çoban Olsaydım

Tarafsız Bölgenin Sakinleri

Tatili Tatil Etmek

Teselli Bulmak İçin mi İnanırız?

Tillo'nun Yüksek Ruhları

Tuğçe Hristiyan Olmuş

"Türk Modernleşmesi"nin Sembolü Kadın

Üfleyenler, Oynayanlar Ve Seyredenler

Ulusal Tiyatro

Ulus-Devlet, Bizim Neyimiz Olur?

Üniversite Sınavı Koca Bir Kaya...

Varlığımız Kime Emanet?

Var Olmak, Görünmektir

Ve Âdemoğluna Bütün İsimleri Öğretti

Vermek Çoğalmaktır.

Yakınmak Veya Sığınmak.

Yalan Yok, Kor-ku-yo-rum!

Yazmak Ve Yaşamak

Yetim Gözler

Yoksa Modern Bilim Bir Hurafe mi?

Yoksulluk İçimizde

 

Sitemizdeki Öyküleri

Arkadaşım

Dalı Bırakabilmek

Değerli Taş

Delik Kova

Dilenci Kim ?

Doğumdan Sonra Hayat Var mı?

Gökten Para Yağarsa

Hayır

Huzur

Kardeşim

Kayayı İtmek

Kral

Ne Kadar Fakir ?

Sandığımızda, Sandığımızdan Çok Şey Var

Sevinç

Sevinç

Sihirli Keman

Sultan Kim?

Tüccar

Yeter ki Sen İste!

Murat Çiftkaya

Röportaj

Murat Çiftkaya İle Röportaj

 

Sitemizdeki Yazıları

Affetmemenin dayanılmaz ağırlığı

Ağaç Gölgesindeki Yolcular

Âhiret Nerede?

Ahlâk-ı Mahza

Akıllı Tasarım

Altıncı His Mi? Dördüncü Göz Mü ?

Amelikalılar, Calud, Davud ve beş çakıl taşı (1)

Anarşi, Kulluğun Bittiği Yerde Başlar

Anlatılan Bizim Hikayemiz

Anneler Ve Melekler

Aşk Rahmettendir

Asra Sığan İkindiler

Asra Sığan İkindiler

Avrupa İslâmı Hazmedebilir Mi?

Avrupa’nın Varoluşsal Sıkıntıları

Avrupa'yı Yeniden Düşünmek

Ayakkabı Teki

Ayırmayan Ölümler Yaşayabilmek

Babalar Ve Oğullar

Başarıyı Yeniden Tanımlamak

Başı Dik Duruş

Batıyı Hangi Ucundan Tutmalı

Bayrak

Ben Okuyamam ki!

Ben Onu Çok Sevmiştim

Bıçak İsmail’i Neden Kesmedi?

Bilgi Taşı

Bir Aşk Hikayesi

Bir Ateistin Oluşumu Ve Parçalanışı

Bir Başka Açıdan Ekonomi(miz)

Bir Dolunay Hikayesi

Bir Güneydoğu Gezisinden - 1

Bir İdam Mahkumunun Son Günü

Bir inek hikayesi

Bir Röntgencilik Ve Teşhircilik Aracı Olarak Televizyon

Bir Ömür, Üç Saate Sığar mı Arkadaş?

Biz Bize Benzeriz

"Bizim" despotizmimiz daha mı iyidir?

Bu da Benim Tasarlanmış Rüyam

Bu Yarış Başka Yarış

Çöl Ve İsim

Delik Kova

Devletler de Ölür

Dillerin Dili

Dine Karşı Üç Tarz-ı Siyaset

Din, Hayatın Hayatıdır

Din, Modernlik, İmaj Ve Kadın

"Doğru Sadece Benim Bildiğimdir"

Dün dündür, bugün bugündür

Düştüğü Yerden Kalkmak

Ekolojik Kriz mi, Manevî Kriz mi ?

Ekonomik Kriz" ya da Yasak Meyveyi Yemek

Elbette Gelişmeli, Ama Nasıl?

Emanetçilik mi, Saltanat mı ?

En Büyük Sahtekârlık

En Güzel Gül Ya da Aşka Aşık Olmak

Erkek Erkektir, Kadın da Kadın

Erkekler de Yuvalarına Dönmeli

Eski Said'in İlerlemeye Bakışı

Evlilik Ağacı

"Futbol, Sadece Futbol Değildir"

Gençlere Neler Oluyor ?

Gençlik Hastalığı

Gerçekten "1111" Olabilmek

Gizli Sofistlik

Göz Nasıl Görür ?

Güleriz Ağlanacak Halimize

Hacılar, Turistler Ve Aylaklar

Hangi Kılıç: Rişarların mı? Eyyübîlerin mi?

Havuza Taş Atmak Yasaktır

Hayat Bir Muamma mı?

Hayat Tarzı Savaşları

İffeti Yeniden Hatırlamak

İktidar Mücadelesi

İlâhî Katrina, İlâhî Rita!

İlerleme Fikrine Farklı Bir Bakış

İmandaki Lezzet

Irak Vadisinde Türkler, Kürtler ve Araplar

İslamcı Aklın Hazin Göçü

"İşte şimdi evlenebilirsin?"

"John Malkovich Olmak" Ya da Fatma Teyze Gibi Olmak

Kadın Ve Eğe Kemiği

Kalbimden Vuracaklar Beni

Kalorifer

Kalpsiz Akıl Olur mu ?

Kayayı İtmek

Kedi Mektupları Yazarına Mektubumdur

Kılıbıklar, Kalbi Ilıklar

Kırk Yıl Köleliğe Değen Harf - 1

Kırk Yıl Köleliğe Değen Harf - 2

Kişisel gelişim neyi geliştirir? - 1

Kişisel gelişim neyi geliştirir? - 2

Kişisel gelişim neyi geliştirir? - 3

Kredi Kartına 8 Taksit" Satılık Akıllar

Küçük Ev

Kum Tanesinden İnci Tanesine

"Kürt Sorunu"nu Yeniden Düşünmek - 1

"Kürt Sorunu"nu Yeniden Düşünmek - 2

Kürt Sorunu, Türk Sorunu

Laik, Ama Kutsal

Mafya, İçimizdeki Anarşi

Mardin'de Hüzün Ve Kilit Taşı

Materyalist İktisat Neyi Öğretir?

Modern İdeolojik Bir Proje Olarak İslâmcılık

Modern İnsan: Zoraki Turist

Müslüman Ve Para

Namuslu Bir Sol Hayal mi?

Neden Yoksulluk Var?

Nisa Suresinin Işığında Kadın Ve Erkek Arasında Adalet Ve Eşitlik

Normalliğin Deliliği

ÖSS Ya da Kayayı İtmek

'Bayan! Peçenizle beni çok korkutuyorsunuz!'

Plajların Efendisi Veya Sınırları Kim Çözecek ?

Projenin İflâsı

Protestanlaştırma, İslâm Ve Said Nursi

Ramazan'ı İsraf Etmemek

Renkler Ve Cehaletler

Rızk Risktedir

Sâd Sûresinin Işığında Din, Bilim Ve Dogmalar

Said Nursî Nerede Yatıyor?

Savulun! Recep İvedik Nesli Geliyor!

Seküler Ahlâk Mümkün mü?

Seküler Riyazet : Diyet

Sepetteki Sır

Sevmek Ve Kıskanmak

Sıkıntı Çağına Bir Derkenar

Sınavdan Önce Hayat Var mı?

Sorular Ve Cevaplar

Sözün Özü

Suya Kanmak

Şu Dağlarda Çoban Olsaydım

Tarafsız Bölgenin Sakinleri

Tatili Tatil Etmek

Teselli Bulmak İçin mi İnanırız?

Tillo'nun Yüksek Ruhları

Tuğçe Hristiyan Olmuş

"Türk Modernleşmesi"nin Sembolü Kadın

Üfleyenler, Oynayanlar Ve Seyredenler

Ulusal Tiyatro

Ulus-Devlet, Bizim Neyimiz Olur?

Üniversite Sınavı Koca Bir Kaya...

Varlığımız Kime Emanet?

Var Olmak, Görünmektir

Ve Âdemoğluna Bütün İsimleri Öğretti

Vermek Çoğalmaktır.

Yakınmak Veya Sığınmak.

Yalan Yok, Kor-ku-yo-rum!

Yazmak Ve Yaşamak

Yetim Gözler

Yoksa Modern Bilim Bir Hurafe mi?

Yoksulluk İçimizde

 

Sitemizdeki Öyküleri

Arkadaşım

Dalı Bırakabilmek

Değerli Taş

Delik Kova

Dilenci Kim ?

Doğumdan Sonra Hayat Var mı?

Gökten Para Yağarsa

Hayır

Huzur

Kardeşim

Kayayı İtmek

Kral

Ne Kadar Fakir ?

Sandığımızda, Sandığımızdan Çok Şey Var

Sevinç

Sevinç

Sihirli Keman

Sultan Kim?

Tüccar

Yeter ki Sen İste!

Murat Çiftkaya
Murat Çiftkaya

Murat Çiftkaya

Röportaj

Murat Çiftkaya İle Röportaj

 

Sitemizdeki Yazıları

Affetmemenin dayanılmaz ağırlığı

Ağaç Gölgesindeki Yolcular

Âhiret Nerede?

Ahlâk-ı Mahza

Akıllı Tasarım

Altıncı His Mi? Dördüncü Göz Mü ?

Amelikalılar, Calud, Davud ve beş çakıl taşı (1)

Anarşi, Kulluğun Bittiği Yerde Başlar

Anlatılan Bizim Hikayemiz

Anneler Ve Melekler

Aşk Rahmettendir

Asra Sığan İkindiler

Asra Sığan İkindiler

Avrupa İslâmı Hazmedebilir Mi?

Avrupa’nın Varoluşsal Sıkıntıları

Avrupa'yı Yeniden Düşünmek

Ayakkabı Teki

Ayırmayan Ölümler Yaşayabilmek

Babalar Ve Oğullar

Başarıyı Yeniden Tanımlamak

Başı Dik Duruş

Batıyı Hangi Ucundan Tutmalı

Bayrak

Ben Okuyamam ki!

Ben Onu Çok Sevmiştim

Bıçak İsmail’i Neden Kesmedi?

Bilgi Taşı

Bir Aşk Hikayesi

Bir Ateistin Oluşumu Ve Parçalanışı

Bir Başka Açıdan Ekonomi(miz)

Bir Dolunay Hikayesi

Bir Güneydoğu Gezisinden - 1

Bir İdam Mahkumunun Son Günü

Bir inek hikayesi

Bir Röntgencilik Ve Teşhircilik Aracı Olarak Televizyon

Bir Ömür, Üç Saate Sığar mı Arkadaş?

Biz Bize Benzeriz

"Bizim" despotizmimiz daha mı iyidir?

Bu da Benim Tasarlanmış Rüyam

Bu Yarış Başka Yarış

Çöl Ve İsim

Delik Kova

Devletler de Ölür

Dillerin Dili

Dine Karşı Üç Tarz-ı Siyaset

Din, Hayatın Hayatıdır

Din, Modernlik, İmaj Ve Kadın

"Doğru Sadece Benim Bildiğimdir"

Dün dündür, bugün bugündür

Düştüğü Yerden Kalkmak

Ekolojik Kriz mi, Manevî Kriz mi ?

Ekonomik Kriz" ya da Yasak Meyveyi Yemek

Elbette Gelişmeli, Ama Nasıl?

Emanetçilik mi, Saltanat mı ?

En Büyük Sahtekârlık

En Güzel Gül Ya da Aşka Aşık Olmak

Erkek Erkektir, Kadın da Kadın

Erkekler de Yuvalarına Dönmeli

Eski Said'in İlerlemeye Bakışı

Evlilik Ağacı

"Futbol, Sadece Futbol Değildir"

Gençlere Neler Oluyor ?

Gençlik Hastalığı

Gerçekten "1111" Olabilmek

Gizli Sofistlik

Göz Nasıl Görür ?

Güleriz Ağlanacak Halimize

Hacılar, Turistler Ve Aylaklar

Hangi Kılıç: Rişarların mı? Eyyübîlerin mi?

Havuza Taş Atmak Yasaktır

Hayat Bir Muamma mı?

Hayat Tarzı Savaşları

İffeti Yeniden Hatırlamak

İktidar Mücadelesi

İlâhî Katrina, İlâhî Rita!

İlerleme Fikrine Farklı Bir Bakış

İmandaki Lezzet

Irak Vadisinde Türkler, Kürtler ve Araplar

İslamcı Aklın Hazin Göçü

"İşte şimdi evlenebilirsin?"

"John Malkovich Olmak" Ya da Fatma Teyze Gibi Olmak

Kadın Ve Eğe Kemiği

Kalbimden Vuracaklar Beni

Kalorifer

Kalpsiz Akıl Olur mu ?

Kayayı İtmek

Kedi Mektupları Yazarına Mektubumdur

Kılıbıklar, Kalbi Ilıklar

Kırk Yıl Köleliğe Değen Harf - 1

Kırk Yıl Köleliğe Değen Harf - 2

Kişisel gelişim neyi geliştirir? - 1

Kişisel gelişim neyi geliştirir? - 2

Kişisel gelişim neyi geliştirir? - 3

Kredi Kartına 8 Taksit" Satılık Akıllar

Küçük Ev

Kum Tanesinden İnci Tanesine

"Kürt Sorunu"nu Yeniden Düşünmek - 1

"Kürt Sorunu"nu Yeniden Düşünmek - 2

Kürt Sorunu, Türk Sorunu

Laik, Ama Kutsal

Mafya, İçimizdeki Anarşi

Mardin'de Hüzün Ve Kilit Taşı

Materyalist İktisat Neyi Öğretir?

Modern İdeolojik Bir Proje Olarak İslâmcılık

Modern İnsan: Zoraki Turist

Müslüman Ve Para

Namuslu Bir Sol Hayal mi?

Neden Yoksulluk Var?

Nisa Suresinin Işığında Kadın Ve Erkek Arasında Adalet Ve Eşitlik

Normalliğin Deliliği

ÖSS Ya da Kayayı İtmek

'Bayan! Peçenizle beni çok korkutuyorsunuz!'

Plajların Efendisi Veya Sınırları Kim Çözecek ?

Projenin İflâsı

Protestanlaştırma, İslâm Ve Said Nursi

Ramazan'ı İsraf Etmemek

Renkler Ve Cehaletler

Rızk Risktedir

Sâd Sûresinin Işığında Din, Bilim Ve Dogmalar

Said Nursî Nerede Yatıyor?

Savulun! Recep İvedik Nesli Geliyor!

Seküler Ahlâk Mümkün mü?

Seküler Riyazet : Diyet

Sepetteki Sır

Sevmek Ve Kıskanmak

Sıkıntı Çağına Bir Derkenar

Sınavdan Önce Hayat Var mı?

Sorular Ve Cevaplar

Sözün Özü

Suya Kanmak

Şu Dağlarda Çoban Olsaydım

Tarafsız Bölgenin Sakinleri

Tatili Tatil Etmek

Teselli Bulmak İçin mi İnanırız?

Tillo'nun Yüksek Ruhları

Tuğçe Hristiyan Olmuş

"Türk Modernleşmesi"nin Sembolü Kadın

Üfleyenler, Oynayanlar Ve Seyredenler

Ulusal Tiyatro

Ulus-Devlet, Bizim Neyimiz Olur?

Üniversite Sınavı Koca Bir Kaya...

Varlığımız Kime Emanet?

Var Olmak, Görünmektir

Ve Âdemoğluna Bütün İsimleri Öğretti

Vermek Çoğalmaktır.

Yakınmak Veya Sığınmak.

Yalan Yok, Kor-ku-yo-rum!

Yazmak Ve Yaşamak

Yetim Gözler

Yoksa Modern Bilim Bir Hurafe mi?

Yoksulluk İçimizde

 

Sitemizdeki Öyküleri

Arkadaşım

Dalı Bırakabilmek

Değerli Taş

Delik Kova

Dilenci Kim ?

Doğumdan Sonra Hayat Var mı?

Gökten Para Yağarsa

Hayır

Huzur

Kardeşim

Kayayı İtmek

Kral

Ne Kadar Fakir ?

Sandığımızda, Sandığımızdan Çok Şey Var

Sevinç

Sevinç

Sihirli Keman

Sultan Kim?

Tüccar

Yeter ki Sen İste!

Murat Çiftkaya

Röportaj

Murat Çiftkaya İle Röportaj

 

Sitemizdeki Yazıları

Affetmemenin dayanılmaz ağırlığı

Ağaç Gölgesindeki Yolcular

Âhiret Nerede?

Ahlâk-ı Mahza

Akıllı Tasarım

Altıncı His Mi? Dördüncü Göz Mü ?

Amelikalılar, Calud, Davud ve beş çakıl taşı (1)

Anarşi, Kulluğun Bittiği Yerde Başlar

Anlatılan Bizim Hikayemiz

Anneler Ve Melekler

Aşk Rahmettendir

Asra Sığan İkindiler

Asra Sığan İkindiler

Avrupa İslâmı Hazmedebilir Mi?

Avrupa’nın Varoluşsal Sıkıntıları

Avrupa'yı Yeniden Düşünmek

Ayakkabı Teki

Ayırmayan Ölümler Yaşayabilmek

Babalar Ve Oğullar

Başarıyı Yeniden Tanımlamak

Başı Dik Duruş

Batıyı Hangi Ucundan Tutmalı

Bayrak

Ben Okuyamam ki!

Ben Onu Çok Sevmiştim

Bıçak İsmail’i Neden Kesmedi?

Bilgi Taşı

Bir Aşk Hikayesi

Bir Ateistin Oluşumu Ve Parçalanışı

Bir Başka Açıdan Ekonomi(miz)

Bir Dolunay Hikayesi

Bir Güneydoğu Gezisinden - 1

Bir İdam Mahkumunun Son Günü

Bir inek hikayesi

Bir Röntgencilik Ve Teşhircilik Aracı Olarak Televizyon

Bir Ömür, Üç Saate Sığar mı Arkadaş?

Biz Bize Benzeriz

"Bizim" despotizmimiz daha mı iyidir?

Bu da Benim Tasarlanmış Rüyam

Bu Yarış Başka Yarış

Çöl Ve İsim

Delik Kova

Devletler de Ölür

Dillerin Dili

Dine Karşı Üç Tarz-ı Siyaset

Din, Hayatın Hayatıdır

Din, Modernlik, İmaj Ve Kadın

"Doğru Sadece Benim Bildiğimdir"

Dün dündür, bugün bugündür

Düştüğü Yerden Kalkmak

Ekolojik Kriz mi, Manevî Kriz mi ?

Ekonomik Kriz" ya da Yasak Meyveyi Yemek

Elbette Gelişmeli, Ama Nasıl?

Emanetçilik mi, Saltanat mı ?

En Büyük Sahtekârlık

En Güzel Gül Ya da Aşka Aşık Olmak

Erkek Erkektir, Kadın da Kadın

Erkekler de Yuvalarına Dönmeli

Eski Said'in İlerlemeye Bakışı

Evlilik Ağacı

"Futbol, Sadece Futbol Değildir"

Gençlere Neler Oluyor ?

Gençlik Hastalığı

Gerçekten "1111" Olabilmek

Gizli Sofistlik

Göz Nasıl Görür ?

Güleriz Ağlanacak Halimize

Hacılar, Turistler Ve Aylaklar

Hangi Kılıç: Rişarların mı? Eyyübîlerin mi?

Havuza Taş Atmak Yasaktır

Hayat Bir Muamma mı?

Hayat Tarzı Savaşları

İffeti Yeniden Hatırlamak

İktidar Mücadelesi

İlâhî Katrina, İlâhî Rita!

İlerleme Fikrine Farklı Bir Bakış

İmandaki Lezzet

Irak Vadisinde Türkler, Kürtler ve Araplar

İslamcı Aklın Hazin Göçü

"İşte şimdi evlenebilirsin?"

"John Malkovich Olmak" Ya da Fatma Teyze Gibi Olmak

Kadın Ve Eğe Kemiği

Kalbimden Vuracaklar Beni

Kalorifer

Kalpsiz Akıl Olur mu ?

Kayayı İtmek

Kedi Mektupları Yazarına Mektubumdur

Kılıbıklar, Kalbi Ilıklar

Kırk Yıl Köleliğe Değen Harf - 1

Kırk Yıl Köleliğe Değen Harf - 2

Kişisel gelişim neyi geliştirir? - 1

Kişisel gelişim neyi geliştirir? - 2

Kişisel gelişim neyi geliştirir? - 3

Kredi Kartına 8 Taksit" Satılık Akıllar

Küçük Ev

Kum Tanesinden İnci Tanesine

"Kürt Sorunu"nu Yeniden Düşünmek - 1

"Kürt Sorunu"nu Yeniden Düşünmek - 2

Kürt Sorunu, Türk Sorunu

Laik, Ama Kutsal

Mafya, İçimizdeki Anarşi

Mardin'de Hüzün Ve Kilit Taşı

Materyalist İktisat Neyi Öğretir?

Modern İdeolojik Bir Proje Olarak İslâmcılık

Modern İnsan: Zoraki Turist

Müslüman Ve Para

Namuslu Bir Sol Hayal mi?

Neden Yoksulluk Var?

Nisa Suresinin Işığında Kadın Ve Erkek Arasında Adalet Ve Eşitlik

Normalliğin Deliliği

ÖSS Ya da Kayayı İtmek

'Bayan! Peçenizle beni çok korkutuyorsunuz!'

Plajların Efendisi Veya Sınırları Kim Çözecek ?

Projenin İflâsı

Protestanlaştırma, İslâm Ve Said Nursi

Ramazan'ı İsraf Etmemek

Renkler Ve Cehaletler

Rızk Risktedir

Sâd Sûresinin Işığında Din, Bilim Ve Dogmalar

Said Nursî Nerede Yatıyor?

Savulun! Recep İvedik Nesli Geliyor!

Seküler Ahlâk Mümkün mü?

Seküler Riyazet : Diyet

Sepetteki Sır

Sevmek Ve Kıskanmak

Sıkıntı Çağına Bir Derkenar

Sınavdan Önce Hayat Var mı?

Sorular Ve Cevaplar

Sözün Özü

Suya Kanmak

Şu Dağlarda Çoban Olsaydım

Tarafsız Bölgenin Sakinleri

Tatili Tatil Etmek

Teselli Bulmak İçin mi İnanırız?

Tillo'nun Yüksek Ruhları

Tuğçe Hristiyan Olmuş

"Türk Modernleşmesi"nin Sembolü Kadın

Üfleyenler, Oynayanlar Ve Seyredenler

Ulusal Tiyatro

Ulus-Devlet, Bizim Neyimiz Olur?

Üniversite Sınavı Koca Bir Kaya...

Varlığımız Kime Emanet?

Var Olmak, Görünmektir

Ve Âdemoğluna Bütün İsimleri Öğretti

Vermek Çoğalmaktır.

Yakınmak Veya Sığınmak.

Yalan Yok, Kor-ku-yo-rum!

Yazmak Ve Yaşamak

Yetim Gözler

Yoksa Modern Bilim Bir Hurafe mi?

Yoksulluk İçimizde

 

Sitemizdeki Öyküleri

Arkadaşım

Dalı Bırakabilmek

Değerli Taş

Delik Kova

Dilenci Kim ?

Doğumdan Sonra Hayat Var mı?

Gökten Para Yağarsa

Hayır

Huzur

Kardeşim

Kayayı İtmek

Kral

Ne Kadar Fakir ?

Sandığımızda, Sandığımızdan Çok Şey Var

Sevinç

Sevinç

Sihirli Keman

Sultan Kim?

Tüccar

Yeter ki Sen İste!

Murat Çiftkaya

Röportaj

Murat Çiftkaya İle Röportaj

 

Sitemizdeki Yazıları

Affetmemenin dayanılmaz ağırlığı

Ağaç Gölgesindeki Yolcular

Âhiret Nerede?

Ahlâk-ı Mahza

Akıllı Tasarım

Altıncı His Mi? Dördüncü Göz Mü ?

Amelikalılar, Calud, Davud ve beş çakıl taşı (1)

Anarşi, Kulluğun Bittiği Yerde Başlar

Anlatılan Bizim Hikayemiz

Anneler Ve Melekler

Aşk Rahmettendir

Asra Sığan İkindiler

Asra Sığan İkindiler

Avrupa İslâmı Hazmedebilir Mi?

Avrupa’nın Varoluşsal Sıkıntıları

Avrupa'yı Yeniden Düşünmek

Ayakkabı Teki

Ayırmayan Ölümler Yaşayabilmek

Babalar Ve Oğullar

Başarıyı Yeniden Tanımlamak

Başı Dik Duruş

Batıyı Hangi Ucundan Tutmalı

Bayrak

Ben Okuyamam ki!

Ben Onu Çok Sevmiştim

Bıçak İsmail’i Neden Kesmedi?

Bilgi Taşı

Bir Aşk Hikayesi

Bir Ateistin Oluşumu Ve Parçalanışı

Bir Başka Açıdan Ekonomi(miz)

Bir Dolunay Hikayesi

Bir Güneydoğu Gezisinden - 1

Bir İdam Mahkumunun Son Günü

Bir inek hikayesi

Bir Röntgencilik Ve Teşhircilik Aracı Olarak Televizyon

Bir Ömür, Üç Saate Sığar mı Arkadaş?

Biz Bize Benzeriz

"Bizim" despotizmimiz daha mı iyidir?

Bu da Benim Tasarlanmış Rüyam

Bu Yarış Başka Yarış

Çöl Ve İsim

Delik Kova

Devletler de Ölür

Dillerin Dili

Dine Karşı Üç Tarz-ı Siyaset

Din, Hayatın Hayatıdır

Din, Modernlik, İmaj Ve Kadın

"Doğru Sadece Benim Bildiğimdir"

Dün dündür, bugün bugündür

Düştüğü Yerden Kalkmak

Ekolojik Kriz mi, Manevî Kriz mi ?

Ekonomik Kriz" ya da Yasak Meyveyi Yemek

Elbette Gelişmeli, Ama Nasıl?

Emanetçilik mi, Saltanat mı ?

En Büyük Sahtekârlık

En Güzel Gül Ya da Aşka Aşık Olmak

Erkek Erkektir, Kadın da Kadın

Erkekler de Yuvalarına Dönmeli

Eski Said'in İlerlemeye Bakışı

Evlilik Ağacı

"Futbol, Sadece Futbol Değildir"

Gençlere Neler Oluyor ?

Gençlik Hastalığı

Gerçekten "1111" Olabilmek

Gizli Sofistlik

Göz Nasıl Görür ?

Güleriz Ağlanacak Halimize

Hacılar, Turistler Ve Aylaklar

Hangi Kılıç: Rişarların mı? Eyyübîlerin mi?

Havuza Taş Atmak Yasaktır

Hayat Bir Muamma mı?

Hayat Tarzı Savaşları

İffeti Yeniden Hatırlamak

İktidar Mücadelesi

İlâhî Katrina, İlâhî Rita!

İlerleme Fikrine Farklı Bir Bakış

İmandaki Lezzet

Irak Vadisinde Türkler, Kürtler ve Araplar

İslamcı Aklın Hazin Göçü

"İşte şimdi evlenebilirsin?"

"John Malkovich Olmak" Ya da Fatma Teyze Gibi Olmak

Kadın Ve Eğe Kemiği

Kalbimden Vuracaklar Beni

Kalorifer

Kalpsiz Akıl Olur mu ?

Kayayı İtmek

Kedi Mektupları Yazarına Mektubumdur

Kılıbıklar, Kalbi Ilıklar

Kırk Yıl Köleliğe Değen Harf - 1

Kırk Yıl Köleliğe Değen Harf - 2

Kişisel gelişim neyi geliştirir? - 1

Kişisel gelişim neyi geliştirir? - 2

Kişisel gelişim neyi geliştirir? - 3

Kredi Kartına 8 Taksit" Satılık Akıllar

Küçük Ev

Kum Tanesinden İnci Tanesine

"Kürt Sorunu"nu Yeniden Düşünmek - 1

"Kürt Sorunu"nu Yeniden Düşünmek - 2

Kürt Sorunu, Türk Sorunu

Laik, Ama Kutsal

Mafya, İçimizdeki Anarşi

Mardin'de Hüzün Ve Kilit Taşı

Materyalist İktisat Neyi Öğretir?

Modern İdeolojik Bir Proje Olarak İslâmcılık

Modern İnsan: Zoraki Turist

Müslüman Ve Para

Namuslu Bir Sol Hayal mi?

Neden Yoksulluk Var?

Nisa Suresinin Işığında Kadın Ve Erkek Arasında Adalet Ve Eşitlik

Normalliğin Deliliği

ÖSS Ya da Kayayı İtmek

'Bayan! Peçenizle beni çok korkutuyorsunuz!'

Plajların Efendisi Veya Sınırları Kim Çözecek ?

Projenin İflâsı

Protestanlaştırma, İslâm Ve Said Nursi

Ramazan'ı İsraf Etmemek

Renkler Ve Cehaletler

Rızk Risktedir

Sâd Sûresinin Işığında Din, Bilim Ve Dogmalar

Said Nursî Nerede Yatıyor?

Savulun! Recep İvedik Nesli Geliyor!

Seküler Ahlâk Mümkün mü?

Seküler Riyazet : Diyet

Sepetteki Sır

Sevmek Ve Kıskanmak

Sıkıntı Çağına Bir Derkenar

Sınavdan Önce Hayat Var mı?

Sorular Ve Cevaplar

Sözün Özü

Suya Kanmak

Şu Dağlarda Çoban Olsaydım

Tarafsız Bölgenin Sakinleri

Tatili Tatil Etmek

Teselli Bulmak İçin mi İnanırız?

Tillo'nun Yüksek Ruhları

Tuğçe Hristiyan Olmuş

"Türk Modernleşmesi"nin Sembolü Kadın

Üfleyenler, Oynayanlar Ve Seyredenler

Ulusal Tiyatro

Ulus-Devlet, Bizim Neyimiz Olur?

Üniversite Sınavı Koca Bir Kaya...

Varlığımız Kime Emanet?

Var Olmak, Görünmektir

Ve Âdemoğluna Bütün İsimleri Öğretti

Vermek Çoğalmaktır.

Yakınmak Veya Sığınmak.

Yalan Yok, Kor-ku-yo-rum!

Yazmak Ve Yaşamak

Yetim Gözler

Yoksa Modern Bilim Bir Hurafe mi?

Yoksulluk İçimizde

 

Sitemizdeki Öyküleri

Arkadaşım

Dalı Bırakabilmek

Değerli Taş

Delik Kova

Dilenci Kim ?

Doğumdan Sonra Hayat Var mı?

Gökten Para Yağarsa

Hayır

Huzur

Kardeşim

Kayayı İtmek

Kral

Ne Kadar Fakir ?

Sandığımızda, Sandığımızdan Çok Şey Var

Sevinç

Sevinç

Sihirli Keman

Sultan Kim?

Tüccar

Yeter ki Sen İste!